Naar inhoud springen

Egypte: verschil tussen versies

913 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Egypte''', officieel ''Arabische Republiek Egypte, ''telt 80 miljoen inwoners (2010). Egypte is het land met de grootste bevolking in het Midden-Oosten...')
 
Regel 139:
'''Christenen.''' Sinds het einde van het tijdperk van Hosni Mubarak in 2011 zijn de kopten in Egypte vaker doelwit van terroristische aanslagen.
 
'''2013.'''Christenen in Egypte hebben te maken met tegenwerking en aanvallen. Aangevallen worden 492 kerkgebouwen, woningen of winkels van christenen. Egypte staat op plaats 25 van de Ranglijst Christenvervolging 2013, waarop vijftig landen staan vermeld. - In de zomer zet het leger de islamitische president Mohamed Mursi af.van Daarnade komtMoslimbroederschap eraf, waarna een interimregering wordt ingesteld.
 
Sinds de afzetting van Morsi zijn er regelmatig aanslagen in de Sinaï, vaak door radicaal-islamitische strijdgroepen gelieerd aan Islamitische Staat (IS), waarbij honderden militairen, agenten, christenen en soefi-aanhangers om het leven komen. Ook koptische christenen en hun kerken zijn regelmatig het doelwit van aanslagen.
 
Christenen in Egypte hebben te maken met tegenwerking en aanvallen. Aangevallen worden 492 kerkgebouwen, woningen of winkels van christenen. Egypte staat op plaats 25 van de Ranglijst Christenvervolging 2013, waarop vijftig landen staan vermeld. 
 
'''2014'''. Sinds 2014 is de terreurgroep Islamitische Staat (IS) actief in de Sinaï-woestijn. IS ziet die woestijn als een provincie van het kalifaat in Irak en Syrië.
 
'''2015'''. Een terreurgroep van [[Islamitische Staat van Irak en Syrie (ISIS)|Islamitische Staat (IS)]] haalt een Russisch vliegtuig neer. Het was opgestegen in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh en had 224 toeristen aan boord.
 
'''2017'''. Bij een terreuraanslag op een Soefi-moskee in de plaats Bir al-Abd, in de Sinaï-woestijn, komen honderden mensen om het leven.
 
== Toekomst ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.