Naar inhoud springen

Mars voor het leven: verschil tussen versies

1.428 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
Ook willen de marsdeelnemers aandacht vragen voor
* het ongeboren leven dat ongewenst is bij de moeder, de vader of de omgeving en dat daarom grote kans heeft om gedood te worden in de baarmoeder, die juist de meest veilige plaats zou moeten zijn.
* de nood achter de abortussen die plaatsvinden. 
* de [[Euthanasie|euthanasiepraktijk]]. De mens is ook beschermwaardig aan het eind van zijn leven.
'''Nederland.''' De Mars voor het Leven wordt in Nederland georganiseerd door de stichting [[Stichting Schreeuw om Leven|Schreeuw om Leven]], stichting Hulp Vervolgde Christenen en [[Christenen voor de Waarheid]]. De mars wordt elk jaar op een zaterdag in december gelopen in de steden Amsterdam (nationale hoofdstad) of Den Haag (politieke hoofdstad). De mars begon in 1991 met 15 mensen op de Dam in Amsterdam. In de loop der jaren namen al meer mensen deel. In 2009 trok de mars in Amsterdam 800 deelnemers; de 18<sup>e</sup> mars in Nederland, gelopen in 2010 in Den Haag, telde ongeveer vijfhonderd deelnemers; in 2012 in Den Haag ruim 1000 deelnemers; in 2014 deden 1600 mensen mee; in 2015 liepen in Den Haag 2000 tot 2500 mensen mee en in december 2016 namen ruim 5000 mensen deel<ref>[http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/recordaantal-deelnemers-mars-voor-het-leven Recordaantal deelnemers Mars voor het leven], nieuwsbericht op KatholiekNieuwsblad.nl, 13 dec. 2016.</ref>.
 
== Nederland ==
'''Nederland.''' De Mars voor het Leven wordt in Nederland georganiseerd door de stichting [[Stichting Schreeuw om Leven|Schreeuw om Leven]],<ref>Eerder waren betrokken: de stichting ''Hulp Vervolgde Christenen'' en [[Christenen voor de Waarheid]]. </ref>. De mars wordt elk jaar op een zaterdag in december gelopen in de steden Amsterdam (nationale hoofdstad) of Den Haag (politieke hoofdstad). De mars begon in 1991 met 15 mensen op de Dam in Amsterdam. In de loop der jaren namen al meer mensen deel. In 2009 trok de mars in Amsterdam 800 deelnemers; de 18<sup>e</sup> mars in Nederland, gelopen in 2010 in Den Haag, telde ongeveer vijfhonderd deelnemers; in 2012 in Den Haag ruim 1000 deelnemers; in 2014 deden 1600 mensen mee; in 2015 liepen in Den Haag 2000 tot 2500 mensen mee en in december 2016 namen ruim 5000 mensen deel<ref>[http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/recordaantal-deelnemers-mars-voor-het-leven Recordaantal deelnemers Mars voor het leven], nieuwsbericht op KatholiekNieuwsblad.nl, 13 dec. 2016.</ref>.
 
De 2e mars mars in 2017 vormde de afsluiting van de ''Week van het leven''<ref>Het thema van de Week van het leven in 2017 was: "Wanneer begon jouw hart te kloppen?". Deze vraag werd de samenleving voorgehouden middels radiospotjes en billboards. Na de Week van het leven werd een gezamenlijk avondwake gehouden bij diverse abortuscentra. Bron: https://www.schreeuwomleven.nl/marsvoorhetleven/, geraadpleegd 9 dec. 2017</ref>'','' een initiatief van de ''Stichting Platform Zorg voor Leven.'' Deze stichting is een verband van ideële organisaties dat bij de regering en het parlement en binnen de sector zorg en welzijn opkomt voor het menselijk leven in alle levensfasen vanaf de conceptie<ref>Zie http://www.rmu.nu/zorgvoorleven</ref>.
 
De Mars voor het Leven heeft twee hoofddoelen<ref>Aldus de pagina https://www.schreeuwomleven.nl/marsvoorhetleven/, geraadpleegd 9 dec. 2017</ref>:
# Een krachtig en liefdevol signaal naar de samenleving en politiek. Stop abortus en euthanasie, investeer in alternatieven.
# Een blijvende impact op de aanwezigen: bewustwording en bemoediging.
Voor enkele slachtoffers van zinloos geweld worden soms stille tochten gehouden. En velen zijn terecht verontwaardigd als een man zijn gezin uitmoordt. Maar de doorlopende slachting van vele ongeboren baby's roept in Nederland nog relatief zeer weinig verontwaardiging en verzet op.
 
Regel 14 ⟶ 22:
<Youtube width="768" height="432">uOnp89HpqJ4</youtube><BR>''Mars voor het Leven, Den Haag 10 dec. 2016.''
 
== België ==
'''België.''' In sommige andere landen vinden vergelijkbare marsen plaats. De Mars voor het leven in België, op 28 maart in 2010 voor de eerste keer gehouden, gedenkt het betreurenswaardige feit dat België in 1990 zijn abortuswet goedkeurde. In 2010 liepen meer dan 1700 mensen mee, in maart 2011 meer dan 2800. De marsdeelnemers komen op voor de rechten van ongeboren kinderen. De initiatiefnemers van de mars vragen de overheid om de vrouw op de juiste wijze te informeren over de tragische gevolgen van abortus en concrete middelen ter beschikking te stellen opdat zwangere vrouwen kunnen kiezen voor het leven van hun ongeboren kind. Zij vragen ook om de afschaffing van de abortuswet, meer preventie en betere begeleiding na een abortus.
 
Het volgende filmpje geeft daarvan een indruk van de mars in 2010.
 
<Youtube width="768" height="432">u4vec-c16q4</youtube><BR>
 
== Elders ==
Ook in andere landen, als bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland, vinden vergelijkbare marsen plaats. In Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, liepen in 2011 ongeveer 40.000 mensen mee in de 7<sup>e</sup> ''Marche pour la Vie''. 
 
== Meer informatie ==
Regel 24 ⟶ 36:
 
Mars voor het leven in België, website [http://www.marchforlife.be/ www.marchforlife.be/]
 
Mars voor het leven in de Verenigde Staten: http://marchforlife.org/
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.