Naar inhoud springen

Noord-Korea: verschil tussen versies

450 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 13:
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 31 december 2011
'''ZelfredzaamheidIdeologie van zelfredzaamheid.''' Een kernstuk in de ideologie van Kim Il-Sung is dat de natie zelfvoorzienend moet zijn. De ideologie heet 'Juche' (= zelfredzaamheid) is een mengeling van communisme, confucianisme (sociale harmonie) en omgeturnde christelijke beginselen (aanbidding van de Grote Leider). Wekelijks moeten alle Noord-Koreanen bij elkaar komen voor zelfkritieksessies (anno 2012). Tijdens deze sessies zingen zij uit een liedboek met 600 lofzangen op Kim Il Sung and Kim Jong Il.
 
Overal in het land komt je het symbool tegen van een hamer, een sikkel en een penseel; dat staat voor respectievelijk arbeiders, boeren en intellectuelen.
 
'''Verering van de 'Grote Leider'.''' Op 15 april wordt jaarlijks de Dag van de Zon, de geboortedag van de 'Grote Leider' Kim Il-sung, de grondlegger van de communistische staat, gevierd. 
Regel 27 ⟶ 29:
Een andere toerist verhaalt: "In het, op de berg gelegen, International Friendship Building worden alle cadeaus bewaard die aan de Leiders zijn geschonken door bevriende landen en organisaties; jachtgeweren, treinstellen, tijgervellen en zelfs een Delfts blauw bordje geschonken door de toenmalige Communistische Partij Nederland."<ref name=":3">Ruud en Rien brachten in 2010 een bezoek aan Noord-Korea. Zie hun reisverslag op<nowiki/>https://www.jouwnoordkoreareis.nl/2010/09/13/2010-reisverslag-noord-korea/</ref>. Bij het bezoek aan een modelboerderij: "In een hal kregen we veel foto’s te zien van de vele bezoeken van de Grote en Geliefde Leiders, de stoelen waarop ze gezeten hadden en de rijstaren die ze hadden vastgehouden"<ref name=":3" />.
 
'''Jaartelling'''. Noord-Korea heeft een eigen jaartelling. Men telt vanaf 1912, het geboortejaar van de eeuwige President. Het jaar 20172012 bijvoorbeeld is daar Juche 101, 2017 is Juche 106.
 
'''Feestdagen'''. Nationale feestdagen zijn onder meer<ref>Een [http://www.beleven.org/feesten/lijsten/landen.php?land=Noord-Korea overzicht van feestdagen] in Noord-Korea op Beleven.org.</ref>:
Regel 154 ⟶ 156:
== Meer informatie ==
Foto's van Noord-Korea: https://nl.pinterest.com/christipedia/noord-korea/
 
[http://viewpure.com/7ZMB_TxyuNM?start=0&end=0 The Happiest People on Earth; Rulers, citizens & official narrative (RT Documentary)], documentaire van de Russische zender RT, Youtube.com, 2 juli 2017. Afspeelduur: 52 minuten. Engels ondertiteld.
 
Eric Foley, ''De geheime erfenis. Hoe drie generaties christenen in Noord-Korea het belangrijkste in hun leven aan elkaar doorgaven. Het verhaal van de familie Bae''. Gorinchem, Stichting De Ondergrondse Kerk, 2012. Pagina's: 160. Over het leven en de worstelingen van christenen in Noord-Korea.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.