Naar inhoud springen

Noord-Korea: verschil tussen versies

836 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Bestand:North Korea on the globe (Asia centered).svg|miniatuur|442x442px|Noord-Korea (rood) op de wereldbol.]]
'''Noord-Korea''', officieel ''Democratische Volksrepubliek Korea,'' telt 25 miljoen inwoners (anno 2017). De hoofdstad is Pyongyang (= 'vlak land'<ref name=":2">Roel (2017) in zijn reisverslag op https://mijnvakantieinnoordkorea.wordpress.com/mijn-vakantie-in-noord-korea-deel-2/</ref>), die 3 miljoen inwoners telt (2017). Noord-Korea wordt beheerst door een streng atheistische en communistische ideologie van 'zelfredzaamheid'. Het is één van de meest geisoleerde en autoritair bestuurde landen ter wereld. Het is (anno 2016) zeer arm, maar technologisch geavanceerd. Het regime onderdrukt de kinderen van God; het land staat al jaren nummer 1 op de Open Doors-ranglijst van landen waar christenen wordt verdrukt. 
[[Bestand:Un-north-korea.png|miniatuur|578x578px]]
'''Schaarste.''' In het arme land is (anno 2012) hongersnood en tekort aan alles. De bevolking voert een dagelijkse strijd om te overleven. Eénderde van de bevolking afhankelijk van voedselhulp. In concentratiekampen zijn mensen omgekomen door hongersnood. De armoede en voedseltekorten zetten het regime onder druk (anno 2016).
Regel 26:
 
Een andere toerist verhaalt: "In het, op de berg gelegen, International Friendship Building worden alle cadeaus bewaard die aan de Leiders zijn geschonken door bevriende landen en organisaties; jachtgeweren, treinstellen, tijgervellen en zelfs een Delfts blauw bordje geschonken door de toenmalige Communistische Partij Nederland."<ref name=":3">Ruud en Rien brachten in 2010 een bezoek aan Noord-Korea. Zie hun reisverslag op<nowiki/>https://www.jouwnoordkoreareis.nl/2010/09/13/2010-reisverslag-noord-korea/</ref>. Bij het bezoek aan een modelboerderij: "In een hal kregen we veel foto’s te zien van de vele bezoeken van de Grote en Geliefde Leiders, de stoelen waarop ze gezeten hadden en de rijstaren die ze hadden vastgehouden"<ref name=":3" />.
 
'''Jaartelling'''. Noord-Korea heeft een eigen jaartelling. Men telt vanaf 1912, het geboortejaar van de eeuwige President. Het jaar 2017 is daar Juche 106.
 
'''Feestdagen'''. Nationale feestdagen zijn onder meer<ref>Een [http://www.beleven.org/feesten/lijsten/landen.php?land=Noord-Korea overzicht van feestdagen] in Noord-Korea op Beleven.org.</ref>:
Regel 38 ⟶ 40:
'''Censuur; geslotenheid.''' Noord-Korea kent een zware censuur waardoor de inwoners vaak niet op de hoogte zijn van wat er in het buitenland gebeurt. Noord-Koreanen hebben slechts toegang tot een vorm van intranet en niet tot het wereldwijde web, dat nog altijd aan strikte censuur is onderworpen.
 
De grenscontrole is streng. Een Nederlandse toerist schrijft: "Daadwerkelijk alle bagage werd van voor tot achter, onder tot boven gecontroleerd. Ook alle boeken werden doorgebladerd om te kijken of er geen verboden waar tussen zat."<ref>Roel (2017), https://mijnvakantieinnoordkorea.wordpress.com/mijn-vakantie-in-noord-korea/</ref>
 
'''Propaganda'''. In Noord-Korea is volop propaganda te vinden. Een Nederlandse toerist die een voorstelling met traditionele instrumenten en dans bijwoonde, schrijft: "Op de achtergrond een groot scherm met daarop propaganda-beelden van industrie, landbouw en leger. Je zou haast gaan denken dat dit een van de beste landen ter wereld is om te wonen. Toen de huidige leider Kim Jong-un in beeld kwam ging iedereen klappen."<ref name=":2" /> Zie de video hieronder.
 
<Youtube width="768" height="432">B1Dt_ute4DU</youtube><BR>Voorstelling met traditionele instrumenten en dans. Ook hier komt, op het eind, de leider van het land in beeld.
 
'''Mensen.''' Een Nederlandse reiziger zegt van de Noord-Koreanen: "Het zijn vriendelijke, trotse, gastvrije mensen. Zeker niet alles is nep, in tegendeel zelfs. (...) Maar wat de mensen nu écht vinden, denken en voelen, daar ben ik nog niet achter gekomen. Het is ook heel lastig daar achter te komen. Wel zijn het nieuwsgierige mensen, alleen jammer dat men elkaar in de gaten houdt, waardoor de afstand met mensen groot blijft."<ref>Uit het reisverslag van Roel (2017) op https://www.jouwnoordkoreareis.nl/2017/09/01/fantastische-ervaring-in-noord-korea/</ref>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.