Naar inhoud springen

Noord-Korea: verschil tussen versies

2.457 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Bestand:North Korea on the globe (Asia centered).svg|miniatuur|442x442px|Noord-Korea (rood) op de wereldbol.]]
'''Noord-Korea''', officieel ''Democratische Volksrepubliek Korea,'' telt 25 miljoen inwoners (anno 2017). De hoofdstad is Pyongyang (= 'vlak land'<ref name=":2">Roel (2017) in zijn reisverslag op https://mijnvakantieinnoordkorea.wordpress.com/mijn-vakantie-in-noord-korea-deel-2/</ref>). Noord-Korea wordt beheerst door een streng atheistische en communistische ideologie van 'zelfredzaamheid'. Het is één van de meest geisoleerde en autoritair bestuurde landen ter wereld. Het is (anno 2016) zeer arm, maar technologisch geavanceerd. Het regime onderdrukt de kinderen van God; het land staat al jaren nummer 1 op de Open Doors-ranglijst van landen waar christenen wordt verdrukt. 
[[Bestand:Un-north-korea.png|miniatuur|578x578px]]
'''Schaarste.''' In het arme land is (anno 2012) hongersnood en tekort aan alles. De bevolking voert een dagelijkse strijd om te overleven. Eénderde van de bevolking afhankelijk van voedselhulp. In concentratiekampen zijn mensen omgekomen door hongersnood. De armoede en voedseltekorten zetten het regime onder druk (anno 2016).
Regel 20:
[[Bestand:Paying Their Respects.jpg|geen|miniatuur|655x655px|''Eerbetoon bij het standbeeld van Kim Il-Sung'']]
Een Nederlandse toerist verhaalt: "We hadden al gelezen dat het verplicht is hier bloemen te leggen, maar volgens Kimmie is dit niet zo. Het wordt echter wel "zeer gewaardeerd". Een beetje beschaamd voldoe ik maar aan het verzoek en buig ik weer een keer voor de Grote Leider. De verafgoding van de man zal nu toch wel zijn hoogtepunt bereikt hebben mag ik hopen? En dan heb ik het nog niet eens gehad over het speldje met zijn afbeelding die elke Noord-Koreaan draagt. Er wordt hier een soort geloof gecreëerd waarbij Kim Il-Sung de god is."<ref name=":0">Zie zijn [http://tom-reisverslagen.com/nkoread10.html reisverslag] uit 2010. </ref>
 
Een andere toerist schrijft: "We kochten een bloemstukje, legden deze voor de standbeelden, gingen netjes tussen de Noord-Koreanen staan en maakten een diepe buiging op het gegeven commando. Beelden van de leiders mag je alleen in zijn geheel, en niet vanaf de zij- of achterkant, op de foto zetten. De Noord-Koreanen waren allemaal netjes gekleed. Veel vrouwen in klederdracht en de mannen in nette pakken. Elke Noord-Koreaan draagt trouwens een speldje met daarop de overleden leiders. Deze krijgen ze als ze 14 zijn. Iedereen loopt er mee rond."<ref name=":2" />
 
Het kantoor van Kim Il-Sung is als mausoleum ingericht. De aangehaalde Nederlandse toerist verhaalt: "... we staan bij het lichaam van Kim Il-Sung. Naast zijn glazen kist moeten we 3 buigingen maken. Aan alle kanten, behalve aan zijn hoofdeind. Braaf volg ik onze gids en doe ik alsof Kim Il-Sung het beste is wat de wereld kon overkomen."<ref name=":0" /> In elke wagon van de metro in de hoofdstad Pyongyang hangt een foto van Kim Il-Sung en van zijn zoon Kim Jong-Il<ref name=":0" />.
 
Een andere toerist verhaalt: "In het, op de berg gelegen, International Friendship Building worden alle cadeaus bewaard die aan de Leiders zijn geschonken door bevriende landen en organisaties; jachtgeweren, treinstellen, tijgervellen en zelfs een Delfts blauw bordje geschonken door de toenmalige Communistische Partij Nederland."<ref name=":3">Ruud en Rien brachten in 2010 een bezoek aan Noord-Korea. Zie hun reisverslag op<nowiki/>https://www.jouwnoordkoreareis.nl/2010/09/13/2010-reisverslag-noord-korea/</ref>. Bij het bezoek aan een modelboerderij: "In een hal kregen we veel foto’s te zien van de vele bezoeken van de Grote en Geliefde Leiders, de stoelen waarop ze gezeten hadden en de rijstaren die ze hadden vastgehouden"<ref name=":3" />.
 
'''Feestdagen'''. Nationale feestdagen zijn onder meer<ref>Een [http://www.beleven.org/feesten/lijsten/landen.php?land=Noord-Korea overzicht van feestdagen] in Noord-Korea op Beleven.org.</ref>:
Regel 33 ⟶ 37:
 
'''Censuur; geslotenheid.''' Noord-Korea kent een zware censuur waardoor de inwoners vaak niet op de hoogte zijn van wat er in het buitenland gebeurt. Noord-Koreanen hebben slechts toegang tot een vorm van intranet en niet tot het wereldwijde web, dat nog altijd aan strikte censuur is onderworpen.
 
De grenscontrole is streng. Een Nederlandse toerist schrijft: "Daadwerkelijk alle bagage werd van voor tot achter, onder tot boven gecontroleerd. Ook alle boeken werden doorgebladerd om te kijken of er geen verboden waar tussen zat."<ref>Roel (2017), https://mijnvakantieinnoordkorea.wordpress.com/mijn-vakantie-in-noord-korea/</ref>
 
'''Mensen.''' Een Nederlandse reiziger zegt van de Noord-Koreanen: "Het zijn vriendelijke, trotse, gastvrije mensen. Zeker niet alles is nep, in tegendeel zelfs. (...) Maar wat de mensen nu écht vinden, denken en voelen, daar ben ik nog niet achter gekomen. Het is ook heel lastig daar achter te komen. Wel zijn het nieuwsgierige mensen, alleen jammer dat men elkaar in de gaten houdt, waardoor de afstand met mensen groot blijft."<ref>Uit het reisverslag van Roel (2017) op https://www.jouwnoordkoreareis.nl/2017/09/01/fantastische-ervaring-in-noord-korea/</ref>
 
'''Wapenstilstand.''' Sinds de gruwelijke Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 geldt een wapenstilstand met [[Zuid-Korea]].
Regel 139 ⟶ 147:
 
== Meer informatie ==
Foto's van Noord-Korea: https://nl.pinterest.com/christipedia/noord-korea/
 
Eric Foley, ''De geheime erfenis. Hoe drie generaties christenen in Noord-Korea het belangrijkste in hun leven aan elkaar doorgaven. Het verhaal van de familie Bae''. Gorinchem, Stichting De Ondergrondse Kerk, 2012. Pagina's: 160. Over het leven en de worstelingen van christenen in Noord-Korea.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.