Naar inhoud springen

Noord-Korea: verschil tussen versies

83 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Regel 113:
1948: In dit jaar wordt in de Amerikaanse zone de Repbliek Korea ('[http://www.christipedia.nl/Artikelen/Z/Zuid-Korea Zuid-Korea]') opgericht en in het noorden komt de communistische Democratische Koreaanse Volksrepubliek ('Noord-Korea') tot stand. Op 9 september 1948 werd de communistische Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK) opgericht met als leider de Koreaanse communistische politicus Kim Il-Sung (1912-1994). Noord-Korea zal bijna een halve eeuw door hem worden geleid.
 
'''1950-1953 Koreaanse oorlog'''.
1950: Noord-Korea probeert door een verrassingsaanval het land te herenigen met Zuid-Korea. De aanval luidt de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 in. Het offensief van Noord-Korea komt tot staan, als troepen van de Verenigde Naties onderleiding van de Verenigde Staten Zuid-Korea te hulp schieten. In de gruwelijke Koreaanse oorlog komen ongeveer 2 miljoen burgers om. De Amerikanen stonden aan de kant van Zuid-Korea en de Chinezen hielpen Noord-Korea.
 
1950: Noord-Korea probeert door een verrassingsaanval het land te herenigen met Zuid-Korea. De aanval luidt de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 in. Het offensief van Noord-Korea komt tot staan, als troepen van de Verenigde Naties onderleidingonder leiding van de Verenigde Staten Zuid-Korea te hulp schieten. In de gruwelijke Koreaanse oorlog komen ongeveer 2 miljoen burgers om. De Amerikanen stonden aan de kant van Zuid-Korea en de Chinezen hielpen Noord-Korea; in het geheim steunde Sovjet-Unie Noord-Korea.
1953: tussen Noord- en Zuidkorea wordt een wapenstilstand gesloten. De oorlog is meer dan een halve eeuw later (anno 2013) nog niet officieel beëindigd. De grens tussen de beide landen loopt dan nog steeds ruwweg langs de 38ste breedtegraad.
 
1953: tussen Noord- en Zuidkorea wordt een wapenstilstand gesloten. De oorlog is meer dan een halve eeuw later (anno 20132018) nog niet officieel beëindigd. De grens tussen de beide landen loopt dan nog steeds ruwweg langs de 38ste breedtegraad.
 
In de jaren '70 start en bekostigd de staat een bijbelvertaalproject. Het resultaat is een zeer nauwkeurige vertaling in het Noord-Koreaans. Deze Noord-Koreaanse bijbel moest dienen als propagandamateriaal voor het regiem.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.