Naar inhoud springen

Creationisme: verschil tussen versies

224 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
Creationisme in de tweede betekenis wordt genoemd ''jongeaardecreationisme'' (Eng. young earth creationisme, Du. Junge-Erde-Kreationismus of Kurzzeitkreationismus).
 
'''De Heilige Schrift als extra bron van informatie'''. Het creationisme en [[Evolutietheorie|evolutionisme]] gaan uit van dezelfde gegevens van de natuurlijke waarneming. Een bijbelgetrouwe creationist gaat daarbij uit van de betrouwbaarheid van de Bijbelse gevens over de schepping van de wereld, planten, dieren en mensen. Hij heeft dus een extra bron van informatie. De feiten die de natuurlijke rede vaststelt (bijv. fossiele vondsten, aardlagen), negeert hij niet, maar hij verklaart ze deels of soms anders dan iemand die alleen van de natuurlijke rede uitgaat en de openbaring van de Bijbel afwijst.
 
{| class="wikitable"
Regel 26:
 
== Creationisme en evolutietheorie ==
Creationisme en evolutionisten gaan uit van dezelfde gegevens van de natuurlijke waarneming. Hun interpretaties van de gegevens, hun verklaringen verschillen deels.
 
Creationisten wijzen niet alles van de evolutietheorie af. Zij zijn het met evolutionisten eens dat soorten zich in de loop der tijd aanpassen aan veranderde omstandigheden. In tegenstelling tot de evolutionisten met hun miljoenen jaren durende evolutie stellen zij dat de verscheidenheid van soorten in een paar duizend jaar is ontstaan. Onder andere de werking van supergenen, die snelle evolutie mogelijk maken, voeren zij als een biologisch argument aan voor de korte geschiedenis van het leven op aarde<ref>[https://weet.inzine.nl/editie11/supergen/ Super-gen geeft soortenvariatie een enorme versnelling], Weet-Inzine.nl, jan. 2018.</ref>.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.