Naar inhoud springen

David: verschil tussen versies

1.671 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Regel 29:
Nadat hij in Jeruzalem was gaan wonen, nam David nog meer vrouwen en kreeg nog meer zonen en dochters.
 
<blockquote>''2Sa 5:13 David nam nog meer bijvrouwen en vrouwen uit Jeruzalem, nadat hij uit Hebron gekomen was, en bij David werden nog meer zonen en dochters geboren. 2Sa 5:14 Dit zijn de namen van hen die bij hem in Jeruzalem geboren zijn: Sammua, Sobab, Nathan, Salomo, 2Sa 5:15 Jibchar, Elisua, Nefeg, Jafia, 2Sa 5:16 Elisama, Eljada en Elifelet. (HSV)''</blockquote><blockquote>''1Kr 14:3 En David nam meer vrouwen te Jeruzalem, en David gewon meer zonen en dochteren. 1Kr 14:4 Dit nu zijn de namen der kinderen, die hij te Jeruzalem had: Sammua, en Sobab, Nathan en Salomo, 1Kr 14:5 En Jibchar, en Elisua, en Elpelet, 1Kr 14:6 En Nogah, en Nefeg, en Jafia, 1Kr 14:7 En Elisama, en Beeljada, en Elifelet. (SV)''</blockquote>In deze verzen worden eerst de vier kinderen van Bathseba genoemd. Van hen was Salomo de eerstgeborene. Sammua en Simea zijn dezelfde. Elpelet en Elifelet I (de eerste van deze naam) zijn dezelfde. Nogah is, evenals Elifelet, in zijn prille jeugd gestorven. Eljada is een andere naamsvorm van Beëljada. De Elifelet genoemd in 1 Kron. 14:3 is de tweede Elifelet (Elifelet II), geboren na de dood van Elifelet I en met dezelfde naam aangeduid<ref>Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op 1 Kron. 14:7.  </ref>.
 
De namen van Davids zonen hebben zeer mooie betekenissen. ''Gods genadekeus'', ''Gods heil'', ''Gods redding'', ''licht'', ''glans'', ''Goddelijke verhoring'' en dergelijke. David zag zijn kinderen als giften van God. Hij zegt kort vóór zijn dood:<blockquote>''1Kr 28:5 En uit al mijn zonen (want <u>de HEERE heeft mij veel zonen gegeven</u>) heeft Hij mijn zoon Salomo uitgekozen om te zitten op de troon van het koningschap van de HEERE over Israël. (HSV)'' </blockquote>
 
== Zijn regering en rijk ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.