Naar inhoud springen

Sodom: verschil tussen versies

2.762 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Sodom''' (Hebr. ''sedom'', Gr. ''sodoma'', Lat. ''sodoma'') is één van de Kanaänitische steden, bij het dal Siddim, welke tot een verschrikkelijk strafger...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
De vruchten van de Sodomieten, hun houding en werken, waren bittere vruchten: <blockquote>''De 32:32 Want hun wijnstok is uit de wijnstok van Sodom en uit de velden van Gomorra; hun druiven zijn giftige druiven, bittere trossen hebben zij.'' (HSV)</blockquote>Om het slechte gedrag van hun burgers verwoestte God de steden Sodom en Gomorra door vuur en zwavel uit de hemel te laten neerkomen, nadat Lot en zijn gezin door twee engelen uit Sodom waren uitgeleid.<blockquote>''Lu 17:29 op de dag echter dat Lot uit Sodom ging, regende het vuur en zwavel van de hemel en verdelgde hen allen.'' (TELOS)</blockquote>
 
[[Bestand:John Martin - Sodom and Gomorrah.jpg|geen|miniatuur|1029x1029px|''<nowiki/>'De verwoesting van Sodom en Gomorra', schilderij van John Martin (1789-1854), 1852'']]<blockquote>''Ge 19:28 Hij keek uit over Sodom en Gomorra en over heel het gebied van de vlakte. En zie, hij zag dat er rook van dat land opsteeg, zoals de rook van een oven.'' (HSV)</blockquote>Bij de uitvoering van het Godsgericht kwam geen mensenhand te pas:<blockquote>''Kla 4:6 Groter is de ongerechtigheid van de dochter van mijn volk waw dan de zonde van Sodom, dat als in een ogenblik ondersteboven werd gekeerd, zonder toedoen van [mensen] handen.'' (HSV)</blockquote>Het resultaat wordt beschreven:<blockquote>''De 29:23 zeggen dat heel zijn land zwavel en zout, een brandplek, is; dat het niet wordt bezaaid, er niets op groeit en er geen enkel gewas opkomt, zoals bij de omkering van Sodom en Gomorra, Adama en Zeboïm, die de HEERE omgekeerd heeft in Zijn toorn en in Zijn grimmigheid'' (HSV)</blockquote>De plaats is thans waarschijnlijk bedekt door het water van de Dode Zee. De exacte ligging is echter onzeker. 
[[Bestand:John Martin - Sodom and Gomorrah.jpg|geen|miniatuur|1029x1029px|''<nowiki/>'De verwoesting van Sodom en Gomorra', schilderij van John Martin (1789-1854), 1852'']]
 
Sodom wordt steeds verbonden met [[Gomorra]] in de vermeldingen van die vernietiging. Deze beide steden worden zowel in het O.T. als in de N.T. voorgehouden als een waarschuwend voorbeeld van Gods rechtstreeks handelen in oordeel (Gen. 14, 18, 19; 2 Petr. 2:6; Judas 7). In Jes. 1:10 was Israël zo diep gevallen, dat de profeet hen aanspreekt als 'gij oversten van Sodom', 'gij volk van Gomorra'. <blockquote>''Jes 1:9 Als de HEERE van de legermachten ons niet een gering aantal ontkomenen had overgelaten, als Sodom zouden wij geworden zijn; wij zouden Gomorra gelijk geworden zijn.'' ''Jes 1:10  Hoor het woord van de HEERE, leiders van Sodom! Neem de wet van onze God ter ore, volk van Gomorra!'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Jer 23:14 Maar bij de profeten van Jeruzalem heb Ik iets afschuwelijks gezien: zij plegen overspel, met leugen gaan zij [hun weg] zij bemoedigen de kwaaddoeners, zodat niemand zich bekeert van zijn slechtheid. Zij allen zijn voor Mij als Sodom, en zijn inwoners als Gomorra.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Sef 2:9 Daarom, [zo waar] Ik leef, spreekt de HEERE van de legermachten, de God van Israël: Voorzeker, Moab zal als Sodom worden en de Ammonieten als Gomorra: een distelveld, een zoutgroeve en een woestenij tot in eeuwigheid! De rest van Mijn volk zal hen plunderen, het overblijfsel van Mijn volk zal hen in erfelijk bezit nemen.'' (HSV)</blockquote>Hoewel het oordeel ernstig en volledig was, zei de [[Heer Jezus]] dat het voor de steden Sodom en Gomorra dragelijker zou zijn in het dag van het oordeel dan voor de steden waarin Hij zijn machtige werken gedaan had en die had niettemin verworpen hadden (Matth. 10:15.)
 
In het [[Openbaring van Johannes|laatste bijbelboek]] is [[Jeruzalem]] de stad die 'geestelijk genaamd wordt Sodom en Egypte' (Opb. 11:8).
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.