Naar inhoud springen

Synagoge: verschil tussen versies

357 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''synagoge '''(van Grieks ''sunagoge ''= vergadering; plaats van samenkomst) is een gebouw waar de Joden hun godsdienstoefeningen houden. De [[Heer Jezus]] leerde in hun synagogen.
 
"Synagoge" kan ook verwijzen naar de bezoekers van het gebouw, naar hen die in het gebouw samenkomen. Voorbeeld:<blockquote>''Hnd 13:43 En toen de <u>synagoge</u> was uiteengegaan, volgden vele van de Joden en van de godsdienstige proselieten Paulus en Barnabas, die tot hen spraken en hen vermaanden bij de genade van God te blijven. (TELOS)''</blockquote>'''Ontstaan. '''De synagogen ontstonden nadat de [[tempel]], het huis van [[God]] in [[Jeruzalem]] en het godsdienstig centrum van de natie, was verwoest. Ze werden gebouwd vanaf het begin van de tijd van de [[Babylonische ballingschap]]. De Joden wilden een ruimte hebben om te bidden en onderricht in de wet van [[Mozes]] te ontvangen, vooral op [[sabbat]]. Deze plaatsen van gemeenschappelijke bijeenkomst werden synagogen genoemd. 
 
'''Ligging. '''De ligging van een synagoge is altijd zodanig dat men in de richting van Jeruzalem bidt.  
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.