Naar inhoud springen

Abel: verschil tussen versies

146 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
 
'''Abel''' (Hebr. = 'adem'Hebel''; Gr. Αβελ, Abel) iswas de tweede zoon van [[Adam]] en [[Eva]], het eerste mensenpaar. Hij bracht door het geloof een betere offerande dan zijn oudere broer Kaïn(Hebr. 11:4), door wie hij daarna gedood werd. Zijn geschiedenis staat geschreven in Gen. 4. Zijn naam betekent 'adem'<ref>Aldus het ''Hebreeuws-Nederlands Lexicon'' in het Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref> of 'damp'<ref>'Adem, damp', volgens het Franse ''Lexique hébrue'' in de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref>.
 
Het Hebreeuwse woord is, in het Nederlands overgeschreven, ''Hebel.'' Grieks: Αβελ. De [[Statenvertaling]] heeft 'Habel' in het (oorspronkelijk Hebreeuwse) [[Oude Testament]] en 'Abel' in het (oorspronkelijk Griekse) [[Nieuwe Testament]]. Zijn naam betekent 'adem'<ref>Aldus het ''Hebreeuws-Nederlands Lexicon'' in het Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref> of 'damp'<ref>'Adem, damp', volgens het Franse ''Lexique hébrue'' in de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref>.
 
Abel offerdehad doorgeloof (Hebr. 11:4) en zijn werken waren rechtvaardig (1 Joh. 3:12). Door het '''[[geloof]]''' bracht hij een offer aan God.<blockquote>''Heb 11:4  Door het geloof offerde Abel aan God een beter slachtoffer dan Kain, waardoor hij getuigenis verkregen heeft dat hij rechtvaardig was, daar God over zijn gaven getuigenis gaf; en daardoor spreekt hij nog, nadat hij gestorven is.''
(TELOS)</blockquote>DeZijn werken van Abel waren '''[[rechtvaardig]]'''.
<blockquote>''1Jo 3:11  Want dit is de boodschap die u van het begin af hebt gehoord, dat wij elkaar zouden liefhebben;<br>1Jo 3:12 niet zoals Kain uit de boze was en zijn broer doodsloeg. En waarom sloeg hij hem dood? Omdat zijn werken boos waren en die van zijn broer rechtvaardig.'' <br>(TELOS)</blockquote>
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.