Naar inhoud springen

Hadadezer: verschil tussen versies

19 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 3:
De naam Hadadezer betekent "Hadad is hulp", verwijzend naar de Syrische god Hadad. In 2 Sam. 10: 16 heet hij Hadarezer, ook geschreven Hadar-Ezer; zo ook in 1 Kron. 18: 3 vv; 19: 16; 19; vgl. de Septuagint.
 
Hij was de zoon van Rechob en de koning van [[Zoba]], 2 Sam. 8:5, 12.
 
Steden van Hadadezer waren Betach en Berothai. <blockquote>''2Sa 8:8 ... Betach en uit Berothai, steden van Hadadezer, .... (HSV)''</blockquote>Meerdere koning waren zijn knechten, 2 Sam. 10:19.
 
Hadadezer voerde steeds strijd tegen Toï, de koning van het noordelijker gelegen [[Hamath]], 2 Sam. 8:9-10.
 
David versloeg Hadadezer, 2 Sam. 8:3, waarop Toï David gelukwenste, 2 Sam. 8:10.
Regel 13:
<blockquote>''2Sa 8:3 Verder versloeg David Hadadezer, de zoon van Rechob, de koning van Zoba, toen die heentrok om zijn gezag aan de rivier de Eufraat te herstellen. (...) 2Sa 8:5 De Syriërs van Damascus kwamen om Hadadezer, de koning van Zoba, te helpen, maar David versloeg van de Syriërs tweeëntwintigduizend man. (...) 2Sa 8:8 En uit Betach en uit Berothai, steden van Hadadezer, nam koning David zeer veel koper mee. (HSV)''</blockquote>
 
Later werden de Syriers opnieuw door Israël verslagen, 1 Sam. 10:11-14. Daarna trok het leger van Hadadezer, aangevoerd door zijn legeroverste [[Sofach|Sobach]], wederom ten strijde. Maar te Helam werden zij door David verslagen, 1 Sam. 10:15v.
 
De onderstaande kaart geeft de ligging van Zoba weer en de plaatsen waar koning [[David]] en de Syrische koning Hadadezer met elkaar gestreden hebben.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.