Naar inhoud springen

Vloeken: verschil tussen versies

89 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 13:
# Uitdrukking die een verwensing, met name een godslastering behelst, opzettelijk als zodanig gebruikt, de naam van God of een heilige ijdel gebruikt. Synoniem: krachtterm. "Vloeken uitbraken".
# in figuurlijke zin: iets dat als een vloek klinkt.
'''Vloek en verwensing'''. 'Verwensing' wordt als synoniem van 'vloek' gebruikt<ref name=":0" />. Maar verwensen is eigenlijk<ref>Petrus Weiland, ''Kunstwoordenboek, of: Verklaring van allerhande vreemde woorden, benamingen, gezegden en spreekwijzen, die, uit verscheidene talen ontleend, in de zamenleving en in geschriften, betreffende alle vakken van kunsten, wetenschappen en geleerdheid voorkomen'' (1821) s.v. "Vloeken, vervloeken, verwensen". </ref> van zich weg wensen. "Muggen verwensen". "Een verwenst bezoek" is een bezoek dat men liever had niet ontvangen. "Hij verwenste de buurman die altijd kwam zeuren". De lelijke wens "Val dood!" is geen verwensing in eigenlijk zin, maar eerder een vloek.
 
'''Tegendeel'''. Vloeken is het tegenovergestelde van zegenen. Een vloek is het tegendeel van een zegen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.