Naar inhoud springen

Noord-Korea: verschil tussen versies

6 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Bestand:North Korea on the globe (Asia centered).svg|miniatuur|442x442px|Noord-Korea (rood) op de wereldbol.]]
'''Noord-Korea''', officieel ''Democratische Volksrepubliek Korea,'' telt 25 miljoen inwoners (anno 2017). De hoofdstad is Pyongyang (= 'vlak land'<ref name=":2">Roel (2017) in zijn reisverslag op https://mijnvakantieinnoordkorea.wordpress.com/mijn-vakantie-in-noord-korea-deel-2/</ref>), die 3 miljoen inwoners telt (2017). Noord-Korea wordt beheerst door een streng atheistischeatheïstische en communistische ideologie van 'zelfredzaamheid'. Het is één van de meest geisoleerdegeïsoleerde en autoritair bestuurde landen ter wereld. Het is (anno 2016) zeer arm, maar technologisch geavanceerd. Het regime onderdrukt de kinderen van God; het land staat al jaren nummer 1 op de Open Doors-ranglijst van landen waar christenen wordtworden verdrukt. 
[[Bestand:Un-north-korea.png|miniatuur|578x578px]]
'''Schaarste.''' In het arme land is (anno 2012) hongersnood en tekort aan alles. De bevolking voert een dagelijkse strijd om te overleven. Eénderde van de bevolking is afhankelijk van voedselhulp. In concentratiekampen zijn mensen omgekomen door hongersnood. De armoede en voedseltekorten zetten het regime onder druk (anno 2016).
 
'''Landsbestuur.''' De Democratische Volksrepubliek Korea is vanaf de stichting in 1948 bijna een halve eeuw geleid door de Koreaanse communistische politicus Kim Il-Sung (1912-1994). Noord-Korea noemt Kim Il-sung officieel de 'Grote Leider' en hij wordt in de grondwet genoemd als de Eeuwige President van het land.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.