Naar inhoud springen

Hebreeën 7: verschil tussen versies

1.019 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
== Hebr. 7:1 ==
Heb 7:1 Want deze Melchizedek, koning van Salem, priester van God de Allerhoogste, die Abraham tegemoet ging toen hij van het verslaan van de koningen terugkeerde, en hem zegende, (TELOS)
'''Tegemoet ging'''. Met brood en wijn. Dit doet ons denken aan het avondmaal, dat uit brood en wijn bestaat en spreekt van het offer van de Heiland. Zijn offer maakt het God mogelijk ons te zegenen.
'''Tegemoet ging'''. Met brood en wijn.
 
'''Salem'''. Dat is Jeruzalem, zie [[Salem]]. De naam betekent "vrede" (vers 2).
 
'''Koning ... priester'''. Ook de Heer Jezus is koning èn priester. Zie [[Jezus Christus#Hogepriester]].
 
'''God de Allerhoogste'''. Melchizedek is, na de schrijver van Genesis zelf, de eerste in de Bijbel die God de "Allerhoogste" noemt. Over dit begrip, zie [[God#Allerhoogste|God]].
Regel 12 ⟶ 14:
Heb 7:2 aan wie ook Abraham een tiende van alles gaf, is in de eerste plaats naar de uitleg [van zijn naam]: koning van de gerechtigheid, en vervolgens ook: koning van Salem, dat is koning van de vrede, (TELOS)
'''Koning van de gerechtigheid'''. De naam [[Melchizedek]] betekent 'koning van de gerechtigheid'.
 
'''Gerechtigheid ... vervolgens ... vrede.''' Merk op dat de gerechtigheid vóór de vrede wordt gesteld. Onze vrede met God is voorafgegaan door het kruiswerk van onze Heiland, waarbij gerechtigheid werd uitgeoefend, doordat onze zonden werden geboet en de zonde in het vlees (onze zondige natuur) werd geoordeeld. De straf die ''vervolgens'' ons de vrede aanbrengt, was op Hem (Jes. 53). Eveneens gaat aan de vrede van het 1000-jarig rijk de uitoefening van Gods gerechtigheid vooraf. <blockquote>''Hnd 17:31 omdat Hij een dag heeft bepaald, waarop Hij het aardrijk in gerechtigheid zal oordelen door een man die Hij daartoe heeft bestemd, waarvan Hij aan allen zekerheid heeft gegeven door Hem uit de doden op te wekken''. (TELOS)</blockquote>
 
== Hebr. 7:7 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.