Naar inhoud springen

Petrus: verschil tussen versies

549 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Petrus,''' is de bijnaam van Simon, de zoon van Jona, was een van de twaalf discipelen van [[Jezus Christus]] die later een apostel van Hem werd.
 
Hij'''Naam.''' isVan geborende inHeer Galilea.kreeg Hijhij wasde eenbijnaam visser''Kefas,'' opGrieks hetΚηφᾶς. meerHet woord is van GenesarethAramese (Syrische) oorsprong. ZijnDe volledigeGriekse naamvertaling van deze Aramese bijnaam is Πέτρος, ''Simon bar JonaPetros,'', welke ''Simondat "steen" betekent, zoonen afgeleid is van Jona'' betekentπετρα, Petra = rots.  <blockquote>''Joh 1:42 (1-43) Hij leidde hem tot Jezus. Jezus zag hem aan en zei: Jij bent Simon,  de zoon van Jona, jij zult Kefas heten-wat vertaald wordt: steen. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''MtDe 16:17apostel Jezusbezigt nuin antwoorddezijn enbrieven zeiaan totde hem:Korinthiërs Gelukkig(1 ben jij, Simon, Bar-jona, want vleesKorinthiërs) en bloedde heeftGalaten jede datnaam niet"Kefas" geopenbaard, maar mijn Vader die invoor de hemelenapostel isPetrus. (TELOS)''</blockquote>De HeerIn Jezusde noemtlaatste hembrief latergebruikt '[zoon] van Johannes':<blockquote>''Joh 21:15  Toen zij dan haddenhij ontbetenook, zei Jezus tot Simon Petrus: Simontweemaal, [zoon] vande Johannes, heb je Mij meer lief dan dezen? ... ''(TELOS)</blockquote><blockquote>''Joh 21:15 Wanneer ze dan het morgenmaal gehouden hebben zegt Jezus tot Simonnaam "Petrus: Simon-van-Johannes, heb je mij lief, méér dan zij? "... ''(Naardense vertaling)</blockquote>Anderen echter lezen 'van Jona' (Statenvertaling, Herziene Statenvertaling). 
 
Petrus werd geboren in Galilea. Hij was een visser op het meer van Genesareth. Zijn volledige naam is ''Simon bar Jona'', welke ''Simon, zoon van Jona'' betekent. <blockquote>''Joh 1:42 (1-43) Hij leidde hem tot Jezus. Jezus zag hem aan en zei: Jij bent Simon, de zoon van Jona, jij zult Kefas heten-wat vertaald wordt: steen. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Mt 16:17 Jezus nu antwoordde en zei tot hem: Gelukkig ben jij, Simon, Bar-jona, want vlees en bloed heeft je dat niet geopenbaard, maar mijn Vader die in de hemelen is. (TELOS)''</blockquote>De Heer Jezus noemt hem later '[zoon] van Johannes':<blockquote>''Joh 21:15  Toen zij dan hadden ontbeten, zei Jezus tot Simon Petrus: Simon, [zoon] van Johannes, heb je Mij meer lief dan dezen? ... ''(TELOS)</blockquote><blockquote>''Joh 21:15 Wanneer ze dan het morgenmaal gehouden hebben zegt Jezus tot Simon Petrus: Simon-van-Johannes, heb je mij lief, méér dan zij? ... ''(Naardense vertaling)</blockquote>Anderen echter lezen 'van Jona' (Statenvertaling, Herziene Statenvertaling). 
Hij werd door Christus geroepen om een visser van mensen te worden. Hij was getrouwd en het is bekend dat zijn vrouw hem vergezelde op zijn zendingsreizen.
[[Bestand:Pope-peter pprubens.jpg|links|miniatuur|314x314px|Een schilderij voorstellend Petrus, gemaakt door Peter Paul Rubens. Petrus is afgebeeld met een pallium (onderdeel van de liturgische kleding) en de sleutels van de hemel.]]
Hij was een spontaan en impulsief persoon maar had een klein hartje. Hij was de eerste die verklaarde dat Jezus de Christus, de zoon van de levende God is. Deze belijdenis behoort tot het geloofsfundament van de gemeente van Christus. Echter was Petrus ook degene die Christus verloochende in de tuin van Getsémané.
 
Hij werd door Christus geroepen om een visser van mensen te worden. Hij was getrouwd en het is bekend, uit [[1 Korinthiërs]], dat zijn vrouw hem vergezelde op zijn zendingsreizen.
Zijn naam was ''Cephas'' welke ''rots'' betekent. De Griekse vertaling van zijn naam is ''Petrus''. (Grieks: Πέτρος, ''Petros''; welke betekent ''Rots'')
[[Bestand:Pope-peter pprubens.jpg|links|miniatuur|314x314px|Een schilderij voorstellend Petrus, gemaakt door Peter Paul Rubens. Petrus is afgebeeld met een pallium (onderdeel van de liturgische kleding) en de sleutels van de hemel.]]
Hij was een spontaan en impulsief persoon, maar had een klein hartje. Hij was de eerste die verklaarde dat Jezus de Christus, de zoon van de levende God is. Deze belijdenis behoort tot het geloofsfundament van de gemeente van Christus. Echter was Petrus ook degene die Christus verloochende in de tuin van Getsémané.
 
Hij had heel zijn leven lang moeite om afstand te doen van bepaalde zienswijze van de joodse godsdienst.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.