Naar inhoud springen

Hebreeënbrief: verschil tussen versies

62 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 6:
'''Schrijver.''' De schrijver van deze brief wordt niet genoemd. Velen denken dat het de apostel Paulus was, die volgens Petrus een brief aan gelovigen uit Israël heeft geschreven (2 Petr. 3: 15). Dit moet dan plaats gevonden hebben na het jaar 62 na Christus vanuit Italië (Hebr. 13: 24).
 
'''Plaats'''. De brief is geschreven vanuit Italië. <blockquote>''Heb 13:24 Groet <u>al uw voorgangers</u> en alle heiligen. U groeten die van Italië. (TELOS)''</blockquote>'''Datering.''' Wie de schrijver ook is, de brief moet geschreven zijn vóór de verwoesting van de tempel in het jaar 70 na Christus, waarna de offerdienst ophield. De schrijver kent nog de dagelijkse offerdienst in de tempel. <blockquote>''Heb 10:11 En iedere priester <u>staat wel dagelijks</u> dienst te doen en dezelfde slachtoffers dikwijls te offeren, die nooit zonden kunnen wegnemen.'' (TELOS)</blockquote>En hij schrijft alsof Jeruzalem nog bestaat: <blockquote>''Heb 13:12 Daarom heeft ook Jezus, opdat Hij door zijn eigen bloed het volk zou heiligen, buiten de poort geleden. Heb 13:13 Laten wij daarom tot Hem uitgaan buiten de legerplaats, terwijl wij zijn smaad dragen. Heb 13:14 want <u>wij hebben hier geen blijvende stad</u>, maar wij zoeken de toekomstige. (TELOS)''</blockquote>De lezers kunnen nog buiten de stad Jeruzalem, buiten de legerplaats uitgaan. Aan die stad hebben ze geen blijvende stad. Zou Jeruzalem, hèt godsdienstig centrum van het Jodendom, inmiddels verwoest zijn, dan zou de schrijver dat vast en zeker vermeld hebben.
'''Plaats'''. ''Heb 13:24 Groet <u>al uw voorgangers</u> en alle heiligen. U groeten die van Italië. (TELOS)''
 
'''Datering.''' Wie de schrijver ook is, de brief moet geschreven zijn vóór de verwoesting van de tempel in het jaar 70 na Christus, waarna de offerdienst ophield. De schrijver kent nog de dagelijkse offerdienst in de tempel. <blockquote>''Heb 10:11 En iedere priester <u>staat wel dagelijks</u> dienst te doen en dezelfde slachtoffers dikwijls te offeren, die nooit zonden kunnen wegnemen.'' (TELOS)</blockquote>En hij schrijft alsof Jeruzalem nog bestaat: <blockquote>''Heb 13:12 Daarom heeft ook Jezus, opdat Hij door zijn eigen bloed het volk zou heiligen, buiten de poort geleden. Heb 13:13 Laten wij daarom tot Hem uitgaan buiten de legerplaats, terwijl wij zijn smaad dragen. Heb 13:14 want <u>wij hebben hier geen blijvende stad</u>, maar wij zoeken de toekomstige. (TELOS)''</blockquote>De lezers kunnen nog buiten de stad Jeruzalem, buiten de legerplaats uitgaan. Aan die stad hebben ze geen blijvende stad. Zou Jeruzalem, hèt godsdienstig centrum van het Jodendom, inmiddels verwoest zijn, dan zou de schrijver dat vast en zeker vermeld hebben.
 
== Aan wie geschreven ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.