Naar inhoud springen

Nigeria: verschil tussen versies

889 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Nigeria''', officieel de ''Federale Republiek Nigeria'', is een dichtbevolkt land in het westen van Africa. Met ruim 160 miljoen inwoners (2012) is Nigeria het l...')
 
Regel 38:
2009: In het noorden begint de radicale islamitische groep Boko Haram met het plegen van bloedige aanslagen op christelijke doelen.
 
2010: In de loop van het jaar worden tweeduizend christenen vermoord door moslims. Nigeria is het land met het hoogste aantal 'christelijke martelaren' van het jaar 2010. In maart 2010 kwamen bij een aanval door moslims op drie christelijke dorpen in Plateau ongeveer 500 mensen om het leven. In januari waren in Jos, de hoofdstad van Plateau, bij botsingen tussen moslims en christenen zeker 460 mensen om het leven gekomen<supref>Nieuwsartikel Nigeria: [1http://www.idea.de/nc/nachrichten/detailartikel/artikel/nigeria-uno-fordert-mehr-sicherheit-fuer-christen.html UNO fordert mehr Sicherheit für Christen], op Idea.de dd. 9 maart 2010</supref>.
 
2011: In april wordt president Goodluck Jonathan, een Zuid-Afrikaanse christen, herkozen. Een islamitische tegenkandidaat bestrijdt de uitkomst. Na de stembusuitslag breken ernstige onlusten uit. Het meeste geweld is afkomstig van moslimextremisten die christenen aanvallen en hun huizen, kerken en winkels vernielen<supref>Zie [5http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/zeker_800_doden_door_geweld_nigeria_1_564046 Zeker 800 doden door geweld Nigeria], nieuwsartikel op RefDagl.nl, 17 mei 2011.</supref>.
 
2012: In januari van dit jaar stelt de Islamitische terreurgroep Boko Haram een ultimatum aan christenen om het islamitische noorden van Nigeria binnen drie dagen te verlaten.
 
2014: Door het geweld van Boko Haram worden tenminste 8.500 christenen vermoord en slaan 450.000 families op de vlucht<supref>[7http://www.sdok.nl/help-mee/als-beesten-afgeslacht/wat-gebeurt-er-in-nigeria Wat gebeurt er in Nigeria?], op SDOK.nl. publicatiedatum onbekend. </supref>.
 
== Bronnen ==
* Artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Nigeria Nigeria] op Wikipedia.nl
* Artikel [http://www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/landen-met-vervolging/nigeria/ Nigeria] op Opendoors.nl
 
== Meer informatie ==
* Artikel [http://www.missioncenter.org/landinfo.asp?taal=NL&land=Nigeria Nigeria] op MissionCenter.org
* Artikelen over de verdrukking van christenen in Nigeria op [http://www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/landen-met-vervolging/nigeria/ OpenDoors.nl]
* Video over de moordpartij op christenen op 7 maart 2010 in de deelstaat Plateau: [http://www.sdok.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=610:plateau-state-nigeria&catid=68:video&Itemid=309 video] (9 minuten, Nederlands ondertiteld, Stichting De Ondergrondse Kerk, op SDOK.nl)
* Marjon van Dalen, ''Kalifaat of de kogel''. Stichting De Ondergrondse Kerk, 2015. Pagina's: 112. Hoe gewone Nigeriaanse christenen proberen stand te houden te midden van het geweld gepleegd door de islamitische terreurgroep Boko Haram.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.