Naar inhoud springen

Romeinse Rijk/Provincies: verschil tussen versies

202 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Romeinse provincies''' waren de bestuurlijke eenheden in het Romeinse rijk. Dit was ingedeeld in provincies. Aan het hoofd van een provincie stond een gouvern...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Romeinse provincies''' waren de bestuurlijke eenheden in het Romeinse rijk. Dit was ingedeeld in provincies. Aan het hoofd van een provincie stond een gouverneur. Er waren twee soorten provincies: keizerlijke provincies bestuurd door een legaat of prefect en senatoriale provincies bestuurd door een proconsul. De apostel Paulus was afkomstig uit de keizerlijke provincie Cilicië (Lat. Cilicia). [[Judea]] was een Romeinse provincie.
 
Toen Paulus voor de stadhouder Felix was gesteld, vernam deze dat de Jood uit Cilicië was.<blockquote>''Hnd 23:34 Deze nu las de brief en vroeg uit welke provincie hij was, en toen hij vernam dat hij uit Cilicie was, (TELOS)''</blockquote>De provincies waren op hun beurt onderverdeeld in '''districten'''. Een district werd bestuurd door een prefect of procurator.
[[Bestand:RomanEmpire 117.svg|geen|miniatuur|1024x1024px|''Romeinse provincies 117 A.D.'' ]]
In 14 na Chr. en 211 na Chr. kende het Romeinse rijk de volgende provincies, zie onderstaande tabel. Uit de tabel blijkt dat de provincie Syria later is verdeeld in drieën. Het land Israël maakte in 211 n.C. deel uit van de provincie Syria Palaestina. Uit de tabel blijkt verder dat Syria 4 legioenen herbergde, het verdeelde Syria 2+2+1 = 5 legioenen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.