Naar inhoud springen

Romeinse Rijk/Provincies: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 307:
| -
|}
'''Cilicië'''. De apostel [[Paulus]] was afkomstig uit de provincie Cilicia (Ned.: Cilicië). Op de vraag van stadhouder Felix uit welke provincie hij was, antwoordde hij: Cilicië. <blockquote>''Hnd 23:34 Deze nu las de brief en vroeg uit welke <u>provincie</u> hij was, en toen hij vernam dat hij uit Cilicie was,'' (TELOS)</blockquote>'''Judea'''. Jeruzalem lag in [[Judea]], dat in 6 v.C. een zelfstandig deel van de provincie Syria werd en bestuurd werd door een [[prefect]]. De officiële hoofdstad van Judea werd de zeestad [[Caesarea (Maritima)|Caesarea]]. Hier zetelde de prefect. Jeruzalem bleef evenwel de nationale en godsdienstige hoofdstad.
'''Judea'''. Jeruzalem lag in [[Judea]], dat in 6 v.C. een zelfstandig deel van de provincie Syria werd en bestuurd werd door een [[prefect]]. De officiële hoofdstad van Judea werd de zeestad [[Caesarea (Maritima)|Caesarea]]. Hier zetelde de prefect. Jeruzalem bleef evenwel de nationale en godsdienstige hoofdstad.
 
[[Porcius Festus]] was procurator van Judea van 60 tot 62 na Chr. In Hand. 25:1 staat te lezen dat hij "in de provincie was aangekomen", namelijk in Judea. <blockquote>''Hnd 25:1 Toen Festus dan in de <u>provincie</u> was aangekomen, ging hij na drie dagen van Caesarea op naar Jeruzalem.''</blockquote>Na de Joodse opstand van Sjimon bar Kochba (132-135 n.C.) kwam aan de zelfstandige provincie Judea een einde. Het landschap werd in 135 ingelijfd bij de provincie Syrië en kreeg de naam Syria Palaestina kreeg.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.