Naar inhoud springen

Vrouw: verschil tussen versies

1.020 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 29:
* toegewijde moeder
* dienstbaar, zorgzaam, behulpzaam
* wijsheid, verstandigheid
* daadkracht
[[Bestand:Julien Dupre - femme versant a boire.jpg|miniatuur|Femme versant a boire. Schilderij door Julien Dupré|397x397px]]<blockquote>''Spr 19:14 Huis en have zijn een erfelijk bezit van de vaderen, maar een verstandige vrouw is van de HEERE. (HSV)''</blockquote>Het vrouwelijke ideaalbeeld van de Bijbel heeft de westerse cultuur sterk beïnvloed.
Het vrouwelijke ideaalbeeld van de Bijbel heeft de westerse cultuur sterk beïnvloed.
 
== De ideale vrouw in de Westerse cultuur ==
Regel 54 ⟶ 53:
== Nederlandse vrouw ==
De Nederlandse vrouw omschrijft zichzelf als traditioneel, betrouwbaar, eerlijk en sociaal (anno 2000). Als vrouwen moeten kiezen tussen hun betaalde baan en de zorg voor de kinderen, dan kiest 80% voor het laatste (anno 2000)<ref>Blijkens een onderzoek waarvan bericht werd gedaan door ''Radio'' ''Nederland'' ''Wereldomroep'' dd. 1 dec. 2000.</ref>.
 
== Zwakheden ==
Door hun eigenschappen lopen vrouwen, wel of niet afhankelijk van de omstandigheden, bepaalde zedelijke risico's. <blockquote>''Spr 19:13 Een zotte zoon is zijn vader grote ellende; en de kijvingen ener vrouw [als] een gestadig druipen. (SV)''</blockquote>'Kijvingen' is de vertaling van een Hebreeuws meervoud. De Naardense vertaling heeft 'twisten'. De Herziene Statenvertaling heeft 'geruzie'. <blockquote>''Spr 19:13 Een dwaze zoon is een ramp voor zijn vader, en het geruzie van een vrouw een gestadig druppelen. (SVV)''</blockquote>De vrouw besteedt aandacht aan haar uiterlijk en wil er graag mooi uitzien. Daarin kan ze overdrijven. <blockquote>''1Ti 2:9 Evenzo wil ik dat de vrouwen zich tooien met eerbare kleding, ingetogen en bezonnen, niet met het vlechten van het haar of met goud of parels of kostbare kleren,'' (HSV)</blockquote>
 
== Vrouwenemancipatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.