Naar inhoud springen

Trompet: verschil tussen versies

1.062 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''trompet''' is een blaasinstrument dat in de Bijbel wordt genoemd en onderscheiden moet worden van de bazuin of ramshoorn.
 
'''Woord'''. Het Hebreeuwse woord is חצצרה, ''Chatsotserah''. Het komt 29x voor in de Bijbel (Oude Testament). Het Strongnummer is 02689. De Statenvertaling heeft 29x 'trompetten'. De NBG51-vertaling 26x 'trompetten', 1x 'alarmtrompetten' (2 Kron. 13:12), 1x 'signaaltrompetten' (Num. 31:6) en 1x 'trompetgeschal' (2 Kron. 29:27). Het Griekse woord is ''salpingx,'' het Latijnse woord: ''tuba''.
Het Hebreeuwse woord is ''Chasoserah''. Grieks: ''salpingx''. Latijn: ''tuba''.
 
Terwijl de bazuin of ramshoorn nauwelijks een muziekinstrument in de eigenlijke zin van het woord is, kan de trompet hierop meer aanspraak maken. [[Bestand:Holman Trumpets.jpg|miniatuur|399x399px|Hoornen en trompetten]]De Wet spreekt van twee zilveren trompetten (Num. 10, 2 vv.), welke het volk en de vorsten tot de vergaderingen opriepen en het sein tot het opbreken van de legerplaats gaven. Zij werden gebruikt in de oorlog (Num. 31: 6; vgl. 2 Kron. 13: 12, 14), op de Nieuwe Manen en de feesten, bij het offeren van het brand- en vredeoffer, ten einde het volk bij God in gedachtenis te brengen. Het geklank van de trompetten was tevens een luide aanroeping van God; in de grond dienden zij dus voor heilige doeleinden, waarom zij ook alleen door de priesters mochten gebruikt worden (1 Kron. 15: 24; 16:2; 2 Kron. 5: 12 v.; 7: 6; 29: 26vv.; Ezra 3: 10;. Neh. 12: 35, 41; vgl. Sirach 50: 18).
Regel 9:
Bepaalde bewijzen dat de trompet. evenals de hoorn, in de oorlog (Hos. 5: 8) of bij een kroningsfeest (2 Kon. 11: 14; 2 Kron. 23: 13) door niet-priesters gebruikt werd, heeft het Oude Testament slechts enkele; misschien heeft men daarbij ook aan een ander soort trompetten te denken.
 
'''Vorm'''. De vorm van de heilige trompetten kennen wij uit [[Flavius Josephus|Josephus]], de afbeeldingen op de triomfboog van Titus te Rome (zie afbeelding hieronder) en de Joodse munten. Volgens Josephus<ref>Ant. 3, 12, 6</ref> waren zij bijna een el lang en bestonden uit rechte, dunne, nauwe pijpen met een klokvormig mondstuk, waarmede genoemde afbeeldingen overeenkomen.
[[Bestand:Rom, Titusbogen, Triumphzug 3.jpg|geen|miniatuur|1200x1200px|Triomfboog van Titus. Romeinse legioensoldaten voeren de kostbaarste stukken van de buit met zich mee, waaronder de tafel der toonbroden, de kandelaar en twee zilveren trompetten uit de tempel, die worden weggedragen door de triomfboog. ]]
Dergelijke trompetten hadden ook de Egyptenaren, ofschoon hun krijgstrompetten korter waren en meer de vorm hadden van een kegel.
Regel 18:
 
De krijgstrompet komt vaak voor in de boeken der Makkabeeën. De Grieken gebruikten de trompet vooral op het veld; in de legers van de Syriërs en in die van de latere Joden werd zij in plaats van de hoorn gebezigd. In 1 Makk. 4: 40; 5: 33; 16: 8 zijn kennelijk de heilige trompetten bedoeld, welke, op de wijze van de oude Hebreeërs, dienden ter aanroeping van God.
 
Koning [[Abia]] van Juda verwees, tegenover het leger van het vijandige Israël, naar het trompetten door de priesters van God<blockquote>''2Kr 13:12 En zie, bij ons staat God aan het hoofd, en Zijn priesters met de <u>trompetten</u> voor het geschal, om alarm over u te slaan. Israëlieten, strijd niet tegen de HEERE, de God van uw vaderen, want u zult er niet in slagen. 2Kr 13:13 Jerobeam had een omtrekkende beweging laten maken, waardoor een hinderlaag achter hen kwam, zodat zijn troepen vóór Juda waren en de hinderlaag achter hen was. 2Kr 13:14 Toen Juda zich omkeerde, zie, toen was de strijd vóór en achter hen. Zij riepen tot de HEERE, terwijl de priesters op de <u>trompetten</u> bliezen. (HSV)''</blockquote>
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.