Naar inhoud springen

Evangelische Omroep (EO): verschil tussen versies

585 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 42:
Op 28 december 2013 was de laatste uitzending van het debatprogramma ''Deze week''.
 
In 2014 telt de EO bijna 441.000 leden<ref>https://www.cvdm.nl/nieuws/ledenaantal/</ref> en is daarmee wat omvang betreft de derde publieke omroep in Nederland.
 
== Werk ==
Regel 50:
 
== Zorgwekkende koers ==
In de loop der decennia lijkt de EO echter minder bijbelgetrouw en meer werelds te worden.
In de loop der decennia lijkt de EO echter minder bijbelgetrouw en meer werelds te worden. Ze geeft bijvoorbeeld ruimte aan de gedachte dat God schiep door '''evolutie''' en de mens uit het dier is voortgekomen; voorheen werd dit evolutionisme op bijbelse en wetenschappelijke gronden bestreden. Een bekende EO-presentator ondertekende in 2009 in een TV-uitzending een verklaring waarin hij zei niet te geloven in een schepping in zes dagen. In 2007 nog schrapte de EO evolutionistische passages uit een serie Britse natuurprogramma's.
 
In'''Evolutietheorie.''' de loop der decennia lijkt deDe EO echter minder bijbelgetrouw en meer werelds te worden. Ze geeft bijvoorbeeld ruimte aan de gedachte dat God schiep door '''evolutie''' en de mens uit het dier is voortgekomen; voorheen werd dit evolutionisme op bijbelse en wetenschappelijke gronden bestreden. Een bekende EO-presentator ondertekende in 2009 in een TV-uitzending een verklaring waarin hij zei niet te geloven in een schepping in zes dagen. In 2007 nog schrapte de EO evolutionistische passages uit een serie Britse natuurprogramma's.
Een andere presentator voer in 2008 mee op een boot in de jaarlijkse extravagante bootoptocht met schaarsgeklede homo's en lesbiennes door de Amsterdamse grachten (Gay Pride Canal Parade); hijzelf is geen homo. In 2009 mocht hij echter van de EO niet meevaren. Hij wilde meevaren op een boot met christelijke homo’s en lesbiennes om ’uit te dragen dat homo en christelijk zijn goed verenigbaar is’. De EO echter vond de Gay Pride „niet het platform waarop wij het gesprek over homo’s en de kerk willen voeren”. In 2010 ontstond er commotie toen de EO besloot een stand van de gereformeerde vereniging voor homo's en lesbiennes ''Contrario'' te plaatsen op de EO-Jongerendag. Contrario staat niet afwijzend tegenover homoseksuele gedrag. In 2011 kwam de EO zelf met informatie over homofilie die past binnen het EO-beleid. De EO is tegen [http://www.christipedia.nl/Artikelen/H/Homoseksualiteit '''homoseksualiteit'''], doch wil dat het onderwerp bespreekbaar is en dat op een goede manier met homofiele gelovigen wordt omgegaan<ref>EO-artikel [http://www.eo.nl/eoportal/5726909/page/Jongerendag__EO_stand_over_homofilie/articles/article.esp;jsessionid=38AC0EABDA1BA65CD79DE818FDDE7606.mmbase01?article=4159921 'Jongerendag: EO-stand over homofilie'], op EO.nl, 2 juli 2011. </ref>.
 
'''Homoseksualiteit'''. Een andere presentator voer in 2008 mee op een boot in de jaarlijkse extravagante bootoptocht met schaarsgeklede homo's en lesbiennes door de Amsterdamse grachten (Gay Pride Canal Parade); hijzelf is geen homo. In 2009 mocht hij echter van de EO niet meevaren. Hij wilde meevaren op een boot met christelijke homo’s en lesbiennes om ’uit te dragen dat homo en christelijk zijn goed verenigbaar is’. De EO echter vond de Gay Pride „niet het platform waarop wij het gesprek over homo’s en de kerk willen voeren”. In 2010 ontstond er commotie toen de EO besloot een stand van de gereformeerde vereniging voor homo's en lesbiennes ''Contrario'' te plaatsen op de EO-Jongerendag. Contrario staat niet afwijzend tegenover homoseksuele gedrag. In 2011 kwam de EO zelf met informatie over homofilie die past binnen het EO-beleid. De EO is tegen [http://www.christipedia.nl/Artikelen/H/Homoseksualiteit '''homoseksualiteit'''], doch wil dat het onderwerp bespreekbaar is en dat op een goede manier met homofiele gelovigen wordt omgegaan<ref>EO-artikel [http://www.eo.nl/eoportal/5726909/page/Jongerendag__EO_stand_over_homofilie/articles/article.esp;jsessionid=38AC0EABDA1BA65CD79DE818FDDE7606.mmbase01?article=4159921 'Jongerendag: EO-stand over homofilie'], op EO.nl, 2 juli 2011. </ref>.
 
Weer een andere presentator poseerde in 2009 half ontkleed voor een speciale homo-editie van het vrouwenblad Linda en voor het onkuise mannenblad Playboy; hij werd door de EO voor drie maanden geschorst. Later vertrok hij bij de EO.
 
'''Presentatoren.''' Evenals de NCRV is de EO niet-christenen als '''presentatoren''' gaan inzetten. Ongehuwd samenwonen is geen beletsel om presentator te worden<ref>[https://www.nd.nl/nieuws/geloof/samenwonen-met-zegen-pastoor.2026449.lynkx Samenwonen met zegen pastoor], ND.nl, 26 aug. 2016. Een tv-presentatrice (sinds 2010) woonde 11 jaar samen voordat zij in juni 2016 trouwde. </ref>. Een presentatie maakte in 2014 bekend dat hij homoseksueel is. De omroep staat toe dat een praktiserend homoseksueel presentator is. Deze merkte in 2018 op: ''"De EO is allang geen omroep meer waar homosexualiteit een dingetje is. Het is je eigen keuze binnen de EO."''<ref>[https://eenvandaag.avrotros.nl/item/jeroen-snel-ik-wil-een-voorbeeld-zijn-voor-homoseksuele-christenen-in-nederland/ Jeroen Snel: 'Ik wil een voorbeeld zijn voor homoseksuele christenen in Nederland'], Avrotros.nl, artikel van 13 aug. 2018.</ref>
 
'''Spot.''' In 2009 kondigde de EO de productie van een evangeliserende programmaserie aan waarin '''ongelovige cabaretiers''' een korte voorstelling over Jezus zouden maken en daarbij de vrijheid hadden om zelfs te spotten met God, de Heer Jezus, christenen of het christelijk geloof. De bedoeling van de EO was om in gesprek te komen over de Heiland en vooroordelen weg te nemen. Na een storm van protest zag de omroep af van de serie.
 
In 2012 zond de EO op tweede paasdag de 'Grote Jezus Quiz' uit, die spottend was en onder EO-leden beroering veroorzaakte. Een oud-medewerker van de EO schreef: "Jarenlang heb ik bij de EO gewerkt, dus u zult begrijpen dat dit mij extra raakt. In een poging om zoveel mogelijk kijkers te bereiken die de Here Jezus nog niet kennen, worden de grenzen opgezocht. En af en toe vliegt de EO geweldig over zo’n grens heen. Dat gebeurt niet met opzet, maar doordat men kennelijk niet aanvoelt dat grenzen worden overschreven."<ref>Dirk van Genderen, [http://www.dirkvangenderen.nl/2012/04/11/eo-eo-toch/ EO, EO toch...], op DirkVanGenderen.nl, 11 april 2012. Dirk van Genderen is medewerker van de EO geweest. </ref> De EO betuigde zijn spijt en verwijderde de uitzending van internet.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.