Naar inhoud springen

Aardbeving: verschil tussen versies

7 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''aardbeving''' is een beving of schokkende beweging van de aardkorst, die meestal bij breuklijnen in de aardkorst plaatsgrijpt. Het punt op het aardoppervlak loodrecht boven de oorsprong van de aardbeving heet ''epicentrum''. Het punt in de aardkorst waar een aardbeving plaatsvindt, de oorsprong van de aardbeving, wordt het ''hypocentrum'' genoemd. Ligt het epicentrum in zee, dan spreekt men (oneigenlijk) ook wel van een zeebeving. Een onderzeese aardbeving kan een vloedgolf veroorzaken die de kuststrook overspoelt (tsunami).
{| class="wikitable"
|'''Noord-Italie opgeschrikt door aardbeving'''
Het noorden van Italie is woensdagochtend opgeschrikt door een aardbeving. In Milaan liepen veel mensen ongerust de straat op. In gebouwen vielen allerlei voorwerpen, maar er zijn geen berichten over doden of gewonden, aldus Italiaanse media. Seismologen spraken van een 'significante' aardbeving met een kracht van 4,9 op de schaal van Richter. De aardschokken zijn gevoeld in de regio's Lombardije, Emilia-Romagna, Veneto en Piemonte. Grote delen van Italie zijn seismisch actief gebied. Bij de aardbeving in L'Aquila in 2009 vielen meer dan driehonderd doden. In december 1908 vielen in Sicilie en Calabrie circa 100.000 doden door verwoestende aardschokken.
 
''Radio Nederland Wereldomroep'','' nieuwsbericht 25 jan. 2012
 
'''Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Alaska'''
 
'''Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Alaska'''
Een aardbeving heeft een afgelegen keten van eilanden bij de Amerikaanse staat Alaska getroffen. De beving had een kracht van ongeveer 7,1 op de schaal van Richter. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS laten weten. Na de beving hebben de autoriteiten gewaarschuwd voor een lokale tsunami. Bewoners van kuststreken moeten hoger gelegen gebied opzoeken. Wijdverspreide vloedgolven worden niet verwacht. Het epicentrum lag op een diepte van ongeveer 35 kilometer ter hoogte van de Fox Islands, een dunbevolkte eilandengroep tussen het vasteland van Alaska en Rusland.
 
''Radio Nederland Wereldomroep,'' nieuwsbericht 2 sept. 2011
|}
'''Seismologen''' houden zich bezig met onderzoek naar de oorsprong en de voortplanting van door aardbevingen opgewekte golven in de aarde en de activiteit van breuken in de aardkorst. De trillingen die bij een aardbeving worden opgewekt worden aan het aardoppervlak waargenomen met behulp van '''seismometers'''. Een afbeelding van de waargenomen trillingen heet een '''seismogram'''.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.