Naar inhoud springen

Parel: verschil tussen versies

1 byte verwijderd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
[[Bestand:Various pearls.jpg|miniatuur|349x349px]]
Een '''parel''' is een hard, meest rond, voorwerp uit parelmoer, dat in bepaalde weekdieren (hoofdzakelijk oesters, soms slakken) wordt gevormd en door de mens als sieraad wordt gebruikt.
 
'''Kleur.''' De parel is doorgaans licht van kleur, maar er zijn er ook met een donkere kleur, de zogenaamde zwarte parels. Zoetwaterparels hebben wit en roze tinten.
Regel 16:
'''Kostbaarheid'''. Kostbare parels zijn die van de paarlemoerschelp (mytilus margaritiferus). Deze schelpen komen voor in de zeeën van het warme klimaat. In de oudheid werden ze bovenal in de Perzische zeeboezem werd gevist. De grote moeilijkheden en gevaren en het verlies van veel mensenlevens, waarmee zij door de duikers van de zeebodem werden gehaald, verbonden met hun eigenaardige, mooie glans, maakten de oosterse parels reeds in de oudheid tot een der kostbaarste kleinoden. Daarom worden parels voor een maatstaf tot schatting van de kostbaarste schatten genomen, zoals van de goddelijke wijsheid (Job 28: 18; Spr. 3: 15), van het Koninkrijk der Hemelen (Matth. 13: 45 v.), van het Evangelie (Matth. 7 : 6).
 
In onze Nederlandse taal wordt het woord 'parel' ook overdrachtelijk gebruikt voor iets waardevols.[[Bestand:Meisje met de parel.jpg|miniatuur|411x411px|Meisje met de parel. Schilderij van Johannes Vermeer.]]'''Sieraad.''' Paulus waarschuwt de christelijke vrouwen voor een ijdel pronken met parels (1 Tim. 2 : 9) en in de Openbaring (17: 4 en 18: 12) zijn zij onder het sieraad van de Grote Hoer en van harehaar aanbidders genoemd.
 
'''Geschiedenis.''' Reeds Egyptenaren waren vertrouwd met parels. In Mexico zijn parels gevonden uit 2500 voor Christus. Romeinen beschouwden ze als symbool van macht, wijsheid en geluk. In Pompeï zijn parels gevonden uit het jaar 79 na Christus.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.