Naar inhoud springen

Jona: verschil tussen versies

699 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
Door vlucht over zee onttrok hij zich aan de opdracht, door God gegeven, om de Assyrische hoofdstad Ninevé het gericht aan te kondigen. Het schip waarop hij meevoer werd door stormen geteisterd. Op eigen verzoek werd Jona over boord geworpen. De grote vis, door God gezonden, slikte hem in en spuwde hem na drie dragen op het land uit.
 
Nu gehoorzaamde Jona en Ninevé bekeerde zich. De geschiedenis van Jona laat zien dat de lankmoedigheid en genade van God zich ook over heidenen uitstrekt.
 
Waarschijnlijk is [[Jona (Bijbelboek)|het boek Jona]] geschreven door de profeet zelf, maar het kan ook door één van zijn tijdgenoten opgeschreven zijn.
Regel 43:
In de tijd van Jerobeam II was er grote welvaart in Israël, alleen was er steeds de dreiging vanuit het Noorden, het [[Assyrische rijk]]. Dit volk stond bekend om zijn geweldadigheid. Gezien dit gegeven is het begrijpelijk dat Jona niet stond te trappelen om naar de grote stad Ninevé te gaan om te profeteren. Assur en Ninevé waren de voornaamste steden van het rijk, Assur was de hoofdstad.
 
== Type van Christus ==
'''Type van Christus.''' Jona, die drie dagen in de buik van de vis was en daarna weer levend te voorschijn kwam, is een [[type]] van de [[Heer Jezus]], die drie dagen en drie nachten in het hart van de aarde (graf) was en weer uit de dood opstond.
Jona, die drie dagen in de buik van de vis was en daarna weer levend te voorschijn kwam, is een [[type]] van de [[Heer Jezus]], die drie dagen en drie nachten in het hart van de aarde (graf) was en weer uit de dood opstond.<blockquote>''Mt 12:38 Toen antwoordden sommigen van de schriftgeleerden en farizeeen Hem en zeiden: Meester, wij willen van U een teken zien.'' ''Mt 12:39 Hij antwoordde echter en zei tot hen: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, en het zal geen teken worden gegeven dan het teken van de profeet Jona. Mt 12:40 Want zoals Jona drie dagen en drie nachten in de buik van het zeemonster was, zo zal de Zoon des mensen drie dagen en drie nachten in het hart van de aarde zijn.'' ''Mt 12:41 Mannen van Nineve zullen opstaan in het oordeel met dit geslacht en het veroordelen, want zij bekeerden zich op de prediking van Jona; en zie, meer dan Jona is hier!'' (TELOS)</blockquote>
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.