Naar inhoud springen

Homo sapiens erectus: verschil tussen versies

596 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
aanvullingen op de tekst
(kleine aanvullingen bij de tekst)
(aanvullingen op de tekst)
Regel 81:
''Homo habilis''
 
Jonathan Leaky vond ca 1961 botresten van, naar hij meende, een Australopithecus africanus. De schedelinhoud bleek groter. Zijn vader, Louis Leaky, noemde hem Australopithecus Habilis. Men (Louis Leaky, Philip Tobias en John Napier, Sterkfontein, Zuid Afrika 1964) heeft geprobeerd aan de hand van botresten het uiterlijk te reconstrueren van de eerste mensachtige op aarde. De reconstructie kreeg de naam van Homo habilis ('de handige mens'). Hoewel tussenschakels ontbraken, kon het (evolutionistisch, theoretisch gezien) niet anders zijn dan dat hij een afstamming moest zijn van Australopithecus afarensis. Hij had een schedelinhoud van 500-800 cc en zou de maker zijn van de zo genoemde Oldowanwerktuigen in Oost-Afrika, 1.800.000 jaar geleden, in het begin van het vroegpaleolithicum aldaar. Bernard Ngeneo ontdekte in 1972 bij het Turkanameer een in honderden stukjes gebroken schedel (vondst no 1470). Alan Walker en Meave Leaky reconstrueerden de schedel tot een Homo habilis-schedel.
 
De reconstructie tot het soort 'Homo habilis' berust echter op te veel aannames, gevoed door de wens om een overgangsvorm te hebben tussen mens en aap. De geestdrift en grote gedrevenheid van met name de familie Leaky, gekoppeld aan de behoefte om de 'ultieme' vondst te hebben gedaan, gaat achterdocht oproepen omtrent de reconstructie tot het soort 'Homo habilis'. 3)
 
''<nowiki/>'Veruit de meeste reconstructies van vroege mensen zijn gemaakt op basis van slechts enkele, vaak bij elkaar geraapte beenderen die van meerdere fossielen stammen. Dit is gedaan in de overtuiging dat er altijd een verband is tussen de werking en de vorm van het lichaam, waardoor een enkel voetbotje genoeg zou zijn om te bepalen hoe de rest van het wezen eruitzag.''' (opm.: Wat dit laatste betreft, is men wat voorzichtiger geworden.)
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.