Naar inhoud springen

Jacobs worsteling te Pniël: verschil tussen versies

geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Jacobs worsteling te Pniël''' is de worsteling van de aartsvader met een engel aan de oever van de Jabbok, op een plaats die Jacob na afloop zou noemen ‘P...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''JacobsJakobs worsteling te Pniël''' is de worsteling van de aartsvader met een engel aan de oever van de Jabbok, op een plaats die [[JacobJakob (aartsvader)|Jakob]] na afloop zou noemen ‘Pniël’ (= 'gelaat van God'). Het voorval wordt ons verhaald in Gen. 32:24-32.
 
Nadat Jacob zijn gezin de beek Jabbok had laten oversteken, ontmoette hem een onbekende persoon, met wie hij in een worsteling verwikkeld raakt.<blockquote>''Ge 32:24 Maar Jakob bleef alleen achter, en een Man worstelde met hem, totdat de dageraad aanbrak. Ge 32:25 En toen [de Man] zag dat Hij hem niet kon overwinnen, raakte Hij zijn heupgewricht aan, zodat het heupgewricht van Jakob ontwricht raakte toen Hij met hem worstelde. Ge 32:26 En Hij zei: Laat Mij gaan, want de dageraad is aangebroken. Maar hij zei: Ik zal U niet laten gaan, tenzij U mij zegent. Ge 32:27 En Hij zei tegen hem: Wat is uw naam? En hij antwoordde: Jakob.'' ''Ge 32:28 Toen zei Hij: Uw naam zal voortaan niet meer Jakob luiden, maar Israël, want u hebt met God en met mensen gestreden, en hebt overwonnen. Ge 32:29 Jakob vroeg daarop: Vertel [mij] toch Uw Naam. En Hij zei: Waarom vraagt u naar Mijn Naam? En Hij zegende hem daar. Ge 32:30 En Jakob gaf die plaats de naam Pniël. Want, [zei hij,] ik heb God gezien van aangezicht tot aangezicht, en mijn leven is gered. Ge 32:31 En de zon ging over hem op, toen hij door Pniël gegaan was; hij ging echter mank aan zijn heup.'' ''Ge 32:32 Daarom eten de Israëlieten tot op deze dag de heupspier niet, die zich boven het heupgewricht bevindt, omdat Hij het heupgewricht van Jakob bij de heupspier had aangeraakt.'' ''(HSV)''</blockquote>De Jabbok is een zijrivier van de Jordaan die door het Overjordaanse stroomt tussen het meer van Galilea en de Dode Zee. De worsteling vondt plaats aan de noordelijke oever van de Jabbok. ‘Worstelen’ is in het Hebreeuws ''abak.'' Het werkwoord en de naam van de rivier lijken in de klank op elkaar.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.