Naar inhoud springen

Offer: verschil tussen versies

638 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 14:
'''Offerdieren.''' De landdieren die God als geschikt voor het offer aanwees, waren reine diersoorten en zij behoorden tot het tamme vee. Nergens en nimmer spreekt de bijbel over het offeren van wilde roofdieren. Dergelijke dieren zouden in strijd zijn met het karakter van het ware Offer, onze Heiland, die leefde en stierf in gehoorzaamheid en overgave.
 
'''Israëls offers.''' Het geslachte paaslam, waarvan het bloed aan de deurposten de Israëlieten vrijwaarde van het oordeel, staat aan het begin van de verlossing van IsraelIsraël uit Egypte. De oudtestamentische offerdienst is door God ingesteld toen IsraelIsraël in de woestijn was, op weg naar het beloofde land. Een indruk van de offerdienst geeft de volgende passage:<blockquote>''Ezr 3:3 En zij plaatsten het altaar op zijn fundament ... Zij brachten daarop brandoffers voor de HEERE, brandoffers voor de ochtend en voor de avond. Ezr 3:4 Zij vierden het Loofhuttenfeest volgens wat geschreven staat, namelijk een brandoffer van een dag op die dag in het juiste aantal, overeenkomstig de bepaling voor elke afzonderlijke dag. Ezr 3:5 Daarna het voortdurende brandoffer en dat voor de nieuwe maanden en voor alle geheiligde vastgestelde tijden voor de HEERE en voor ieder die een vrijwillige gave gaf aan de HEERE.'' (HSV)</blockquote>Centraal in de IsraelietischeIsraëlitische offerdienst stonden de dagelijkse brandoffers en het jaarlijkse zondoffer. Daarnaast waren er vijf soorten offers die de individuele Israëliet mocht of moest brengen:
 
# het '''brandoffer'''<br><br>Dit staat in de offerdienst van Israël op de voorgrond. In Leviticus wordt het als eerste genoemd. Het is een vrijwillig en bloedig offer. Het moest bestaan uit een dier van vee (rund, geit of schaap) of gevogelte (duif). Het brandoffer verwijst naar het offer van Jezus Christus, die zich offerde aan God om Hem te verheerlijken.<br>Voor het hoofdartikel over het brandoffer, zie [[Brandoffer]].<br> 
# het '''spijsoffer'''<br><br>Dit is een vrijwillig offer, bestaande uit koren in verschillende vorm: brood, koeken, meel enz. Een deel van dit offer kwam op het vuur van het altaar, het andere deel was tot voedsel voor de priesters. Het spreekt van het reine mens-zijn en zuivere leven van Jezus Christus.<br>Voor het hoofdartikel over het brandoffer, zie [[Spijsoffer]].<br> 
Regel 20 ⟶ 21:
# het '''zondoffer'''<br><br>Het zondoffer of reinigingsoffer is een verplicht offer en spreekt zinnebeeldig van Christus, die voor ons tot zonde is gemaakt, om ons vrij te maken van de macht der zonde die ons van nature in zijn greep houdt en in ons vlees woont.<br>Zie [[Zondoffer]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp.<br> 
# het '''schuldoffer'''<br><br>Het schuldoffer of hersteloffer is een verplicht offer dat gebracht werd ter genoegdoening voor de schuld door de die de zonde veroorzaakt. Het symboliseert het offer van de Heer Jezus voor onze schuld bij God. <br>Zie verder het artikel [[Schuldoffer]]
De eerste drie soorten offers waren onverplicht, ''vrijwillig'' te brengen. De Israëliet bracht een vrijwillig offer om God te danken of te eren. De beide laatste offers (zond- en schuldoffer) waren nodig om de door de zonde verstoorde betrekking tussen God en de IsraelietIsraëliet te herstellen; ze waren ''verplicht''.
 
Brandoffer, zondoffer en schuldoffer zijn ''bloedige'' offers, slachtoffers; dankoffer en spijsoffer zijn ''onbloedige'' offers.
 
De offers aan God in het Oude Testament zijn '''voorafbeeldingen''' van het Grote Offer dat de '''Heer Jezus''' in zijn Zelfovergave zou brengen. Zie [[Offer van Christus]].
 
God wenste van zijn verloste volk niet één soort offer, maar '''meerdere''' '''soorten'''. Elk soort offer beeldt iets van het offer van de Heer Jezus af<ref>Evenzo zijn er vier evangeliën (in plaats van één) om de persoon en het leven van de Christus te beschrijven.</ref>.
 
== Gedurig offer ==
Het '''gedurig offer''', ook genoemd ''voortdurend offer'' of ''dagelijks offer'', is het brandoffer van twee lammeren dat dagelijks door de priester op het brandofferaltaar, bij de ingang van de tent der samenkomst, aan God gebracht werd. Zie art. [[Gedurig offer]].
 
== Aanbidding en offerrande ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.