Naar inhoud springen

Offer: verschil tussen versies

1.310 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 21:
# het '''zondoffer'''<br><br>Het zondoffer of reinigingsoffer is een verplicht offer en spreekt zinnebeeldig van Christus, die voor ons tot zonde is gemaakt, om ons vrij te maken van de macht der zonde die ons van nature in zijn greep houdt en in ons vlees woont.<br>Zie [[Zondoffer]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp.<br> 
# het '''schuldoffer'''<br><br>Het schuldoffer of hersteloffer is een verplicht offer dat gebracht werd ter genoegdoening voor de schuld door de die de zonde veroorzaakt. Het symboliseert het offer van de Heer Jezus voor onze schuld bij God. <br>Zie verder het artikel [[Schuldoffer]]
De eerste drie soorten offers waren onverplicht, ''vrijwillig'' te brengen. De Israëliet bracht een vrijwillig offer om God te danken of te eren. De beide laatste offers (zond- en schuldoffer) waren nodig om de door de zonde verstoorde betrekking tussen God en de Israëliet te herstellen; ze waren ''verplicht''. Brandoffer, zondoffer en schuldoffer zijn ''bloedige'' offers, slachtoffers; dankoffer en spijsoffer zijn ''onbloedige'' offers.
 
== Verdeling ==
Brandoffer, zondoffer en schuldoffer zijn ''bloedige'' offers, slachtoffers; dankoffer en spijsoffer zijn ''onbloedige'' offers.
Offers, dat is ''gaven'', kunnen naar de verschillende oogpunten, waaruit men hen beschouwt, verschillend verdeeld worden. Zo kan men hen, zoals wij zoëven zagen, splitsen in bloedige of ''slachtoffers'' en onbloedige of ''spijs''- en ''drankoffers''. Ook kan men hen, als gezegd, onderscheiden in bij de wet bevolene en uit eigen beweging gebrachte. De eerste soort bestond uit openbare offers, als de dagelijkse ''morgen''- en ''avondoffers'', de ''sabbats''-, ''nieuwe maans''- en ''feestoffers'', en uit afzonderlijke offers, welke in bijzondere gevallen gebracht werden.
 
Verder kan men hen nog verdelen in offers welke uit schuldbesef, en offers welke uit dankbaarheid aangeboden werden. Tot de eerste klasse brengt men de ''zoenoffers'', welke weer in ''zond''- en ''schuldoffers'' onderscheiden moeten worden, tot de tweede de ''brandoffers'', de ''dankoffers'', welke weer in ''lof''-, ''gelofte''- en ''vrijwillige'' offers verdeeld worden, en de ''spijs''- en ''drankoffers''.
De offers aan God in het Oude Testament zijn '''voorafbeeldingen''' van het Grote Offer dat de '''Heer Jezus''' in zijn Zelfovergave zou brengen. Zie [[Offer van Christus]].
 
God wenste van zijn verloste volk niet één soort offer, maar '''meerdere''' '''soorten'''. Elk soort offer beeldt iets van het offer van de Heer Jezus af<ref>Evenzo zijn er vier evangeliën (in plaats van één) om de persoon en het leven van de Christus te beschrijven.</ref>.
 
== Gedurig offer ==
Regel 34 ⟶ 33:
== Aanbidding en offerrande ==
Het brengen van een offer ging soms samen met aanbidding.<blockquote>''1Sa 1:3 Deze man nu ging opwaarts uit zijn stad van jaar tot jaar om te aanbidden, en om te offeren den HEERE der heirscharen te Silo; en aldaar waren priesters des HEEREN, Hofni, en Pinehas, de twee zonen van Eli.'' </blockquote>
 
== Voorafbeeldingen van Christus' offer ==
De offers aan God in het Oude Testament zijn '''voorafbeeldingen''' van het Grote Offer dat de '''Heer Jezus''' in zijn Zelfovergave zou brengen. Zie [[Offer van Christus]].
 
God wenste van zijn verloste volk niet één soort offer, maar '''meerdere''' '''soorten'''. Elk soort offer beeldt iets van het offer van de Heer Jezus af<ref>Evenzo zijn er vier evangeliën (in plaats van één) om de persoon en het leven van de Christus te beschrijven.</ref>.
 
== Afgodische offers ==
 
Niet alleen aan God worden offers gebracht, ook aan de afgoden, zelfs door het volk van God. Een afschrikwekkend voorbeeld is de afgoderij van Israël in de woestijn:<blockquote>''Ex 32:4 En hij nam ze uit hun hand, en hij bewierp het met een griffie, en hij maakte een gegoten kalf daaruit. Toen zeiden zij: Dit zijn uw goden, Israel! die u uit Egypteland opgevoerd hebben. Ex 32:5 Als Aaron dat zag, zo bouwde hij een altaar voor hetzelve; en Aaron riep uit, en zeide: Morgen zal den HEERE een feest zijn! Ex 32:6 En zij stonden des anderen daags vroeg op, en offerden brandoffer, en brachten dankoffer daartoe; en het volk zat neder om te eten en te drinken; daarna stonden zij op, om te spelen. Ex 32:7 Toen sprak de HEERE tot Mozes: Ga heen, klim af! want uw volk, dat gij uit Egypteland opgevoerd hebt, heeft het verdorven. Ex 32:8 En zij zijn haast afgeweken van den weg, dien Ik hun geboden had, zij hebben zich een gegoten kalf gemaakt; en zij hebben zich voor hetzelve gebogen, en hebben het offerande gedaan, en gezegd: Dit zijn uw goden, Israel, die u uit Egypteland opgevoerd hebben.'' </blockquote>
 
Regel 86 ⟶ 91:
* Jaap Fijnvandraat, ''[http://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=3184 Op stap door het eerste boek van Samuel]'', aflevering 2. In: ''Bode van het Heil in Christus,'' jrg. 143, aug. 2000.
* ''Bijbelsch Handboek en Concordantie'' (Rotterdam: J.M. Bredée, ca. 1892), blz. 11. Hieruit is op 23 mei 2013 tekst verwerkt. 
*P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Offers' is op 19 april 2019 onder wijziging verwerkt. Deze tekst handelt over de verdeling van de offers.
 
==Voetnoten==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.