Naar inhoud springen

Teken: verschil tussen versies

434 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Kleine tekstfouten verbeterd)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''teken''' (Gr. σημειον, ''semeio'' klemtoon op de onderstreepte lettergreep) is in het Bijbels woordgebruik iets dat verwijst naar iets anders, zodat datgene waarnaar verwezen wordt gekend, gevat, begrepen kan worden. Door een teken kan men de be-''teken''-de gebeurtenis, het door het teken aangeduide feit onderscheiden, bemerken. Het teken is een merkteken of onderscheidingsteken.
 
'''Verwante zaken''' zijn een ''wonder'' en een ''kracht''. Een [[Wonder|''wonder'']] is een buitengewone, bovennatuurlijke gebeurtenis die ons daarom verwondert. Een ''kracht'' is een goddelijke machtsbetoning. Een wonder en een kracht dienen vaak tot teken. <blockquote>''2Co 12:12 De tekenen van de apostel zijn onder u met alle volharding verricht, door <u>tekenen</u>, <u>wonderen</u> en <u>krachten</u>. (Telos)''</blockquote>
 
Een teken kan een '''natuurlijk''' teken zijn, bijv. avondrood als voorbode voor mooi weer. Een teken kan ook een '''maatschappelijk''' verschijnsel zijn dat een gebeurtenis in de mensenwereld aankondigt of verkondigt. Door dergelijke tekenen kan men de be-teken-de gebeurtenis onderscheiden. Het zijn merktekenen of onderscheidingstekenen.<blockquote>''Mt 16:2 Hij echter antwoordde en zei tot hen: Wanneer het avond is geworden, zegt u: Mooi weer, want de hemel is rood; Mt 16:3 en ‘s morgens: Vandaag storm, want de hemel is somber rood. Het aanzien van de hemel weet u wel te onderscheiden, maar kunt u het de tekenen der tijden niet?'' (TELOS)</blockquote>'''Tekenen der tijden''' zijn tekenen die wijzen op de komst of aanwezigheid van een verwachte gebeurtenis. Ze wijzen erop dat de tijd gekomen is dat de verwachte gebeurtenis werkelijkheid wordt.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.