Naar inhoud springen

Tabernakel: verschil tussen versies

2.284 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
De '''Tabernakel, '''tijdens Israëls woestijnreis gemaakt in opdracht van God (Ex. 26 – 40), was een vervoerbaar [[heiligdom]], een Woning met een Voorhof, waardoor de Woning aan alle kanten was omgeven. Rondom de tabernakel waren de legerkampen van Israëls stammen. God woonde te midden van Zijn volk. De tabernakel in de woestijn was een schaduw van de ware tabernakel in de hemel. Het heiligdom en de dienst ervan bevatten geestelijke lessen voor de [[gemeente]] van Christus.  
 
'''Woord'''. Het Nederlandse woord''' '''<nowiki/>'tabernakel' is afgeleid van het Latijnse woord "tabernaculum", dat in de Latijnse [[Vulgaat|Vulgaatvertaling]] van de Bijbel wordt gebruikt en dat "hut" of "tent" betekent (vgl. Ps. 78:60).
 
'''Andere benamingen.''' De tentwoning heet ook de ''tent der samenkomst, ''omdat God daar Zijn volk ontmoet, en het volk voor Zijn aangezicht verschijnt (Ex. 20 :24b). <blockquote>''2Kr 1:6 En Salomo offerde daar, voor het aangezicht des HEEREN, op het koperen altaar, dat aan <u>de tent der samenkomst</u> was; en hij offerde daarop duizend brandofferen. (...) 2Kr 1:13 Alzo kwam Salomo te Jeruzalem, van de hoogte, die te Gibeon is, van voor <u>de tent der samenkomst</u>; en hij regeerde over Israël. (SV'')</blockquote>Sommige vertalingen hebben "tent van ontmoeting" (Herziene Statenvertaling) of "ontmoetingstent" (Nieuwe Bijbelvertaling).
Regel 70:
 
== Het Heilige der Heiligen ==
Achter het binnenste Voorhangsel was een ruimtetweede 10 ellen lang (diep), breed en hoog, dus een zuiver kubiekafdeling, het Heilige der Heiligen geheten. Hier stond, waarschijnlijk in het midden, niets anders dan de Ark des Verbonds met de [[Cherubs]]. Het Heilige der Heiligen was de belangrijkste afdeling van de Woning, als de plaats waar God woonde. Zie [[Heilige der heiligen]] voor het hoofdartikel.
 
Het Heilige der Heiligen was de belangrijkste afdeling van de Woning, als de plaats waar God woonde.
 
Omdat de zonde, waardoor de gemeenschap met God was verbroken, nog niet door de beloofde Messias was verzoend, woonde God daar afgezonderd, als '''ontoegankelijk''' voor het volk. Steeds bleef het er donker, want God hield de uitstraling van Zijn heerlijkheid terug. Die heerlijkheid zou pas doorbreken op de aarde in de nieuwe bedeling, met de komst van Hem, Die kon zeggen: “Die Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien”.
 
In het Heilige der Heiligen stond, als gezegd, de '''Ark van het verbond'''. Zie [[Ark van het verbond|Ark van het Verbond]] voor het hoofdartikel. Dit was een kist, 2½ el lang en 1½ el breed en hoog, vervaardigd van sittimhout, van binnen en van buiten met goud overtrokken. De Ark was gedekt met een gouden deksel, het verzoendeksel genoemd, omdat daarop het bloed der verzoening werd geplengd. 
 
Op dit verzoendeksel stonden aan de beide uiteinden tegenover elkaar twee gouden engelengestalten, of cherubs in gebogen houding, die met het deksel één geheel vormden. Zij vertegenwoordigden Gods heilige gerechtigheid, en hadden het aangezicht naar het deksel gekeerd, als om het geplengde bloed te zien, waarmee aan Gods recht werd voldaan.
 
In de Ark lag ''de Wet'' of ''de getuigenis ''(Ex. 25:16), de grondwet voor het volk onder de Godsregering; hierom wordt de Tent der Samenkomst ook wel genoemd de Tent der Getuigenis.<blockquote>''Nu 17:7 En Mozes legde de staven neer voor het aangezicht van de HEERE, in de tent van de getuigenis. Nu 17:8 De volgende dag gebeurde het, toen Mozes in de tent van de getuigenis kwam, dat, zie, de staf van Aäron voor het huis van Levi in bloei stond. Hij bracht bloesem voort en bloeiende bloemen, en droeg amandelen. (HSV)''</blockquote>Verder lagen in de Ark de staf van Aäron, die gebloeid had (Num. 17:1-10, Hebr. 9 :4), symbool van de macht van de God van het Verbond ter handhaving van het priesterlijk gezag onder Zijn volk.
 
Tenslotte lag ook een gouden kruikje met manna, dat uit de hemel geregend was, in de Ark (Ex. 16 :32 v.).
 
Deze Ark was van twee, met goud beslagen handbomen of draagstangen voorzien en mocht alleen door de Priesters worden gedragen. Omdat echter de Israëlieten haar niet mochten zien, werd zij bij verplaatsing eerst zorgvuldig ingewikkeld.  
 
== Het Heilige ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.