Naar inhoud springen

Ark van het verbond: verschil tussen versies

1.986 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
 
De '''Ark van het verbond''', of 'verbondskist', ook genoemd 'Ark van God', 'Ark van de getuigenis', 'Ark van Jahweh', 'Ark van het verbond van Jahweh', was een gouden kist die in opdracht van God werd gemaakt en een plaats kreeg in het [[Heilige der heiligen]]. De heilige kist bevatte de twee stenen tafels (platen) met de Tien Woorden. Op het verzoendeksel stonden twee cherubs. Op deze 'genadetroon' troonde God te midden van zijn volk en van hier sprak Hij tijdens de woestijnreis van Israël tot zijn knecht [[Mozes]], de leider van het volk. Op de jaarlijkse Grote Verzoendag werd op het verzoendeksel bloed ter verzoening gesprenkeld door de [[hogepriester]]. De ark was het belangrijkste en heiligste voorwerp in de [[tabernakel]] en in de [[tempel]] van [[Salomo]] geweest.
 
Het '''woord''' 'ark' is afgeleid van het Latijnse ''arca''. Het Hebreeuwse woord is ''aron.'' In oudnederlandse teksten is sprake van 'arke'.
Regel 6:
'''Over de ark''' handelt Ex. 25:10-16; 37:1-9; 40:20v. De beschrijving van de onderdelen in Ex 25 volgt de orde van een montage- of bouwvoorschrift.
 
'''Materiaal.''' De kist was door Bezaleël gemaakt van '''acaciahout''' (of sittimhout), van binnen en van buiten met louter '''goud''' overtrokken en aan de bovenzijde met een gouden krans (kroon, kroonlijst) versierd.<blockquote>''Heb 9:4 die een gouden wierookvat bevatte en de ark van het verbond, <u>rondom geheel met goud overdekt</u>, waarin een gouden kruik was die het manna bevatte, en de staf van Aaron die gebloeid had, en de tafelen van het verbond;'krans' (Telos)</blockquote>'''Afmetingen'''. De afmetingen van de ark waren: 2½ el (kroonongeveer 125 cm) lang, kroonlijst1½ el (ongeveer 75 cm) breed en 1½ versierdel (ongeveer 75 cm) hoog.
 
'''Deksel'''. De Ark was gedekt met een gouden deksel, het verzoendeksel genoemd, omdat daarop het bloed der verzoening werd geplengd. Zie de paragraaf hieronder.
De '''afmetingen''' van de ark waren: 2½ el (ongeveer 125 cm) lang, 1½ el (ongeveer 75 cm) breed en 1½ el (ongeveer 75 cm) hoog.
 
'''Voeten.''' Zij stond op vier korte, buitenwaarts gebogen '''voeten''' (Luther: hoeken), die in de opgaaf van de hoogte begrepen zijn.
 
'''Handbomen'''. Waar de poten aan de kist bevestigd waren, bevonden zich aan twee tegenovergestelde zijden vier gegoten gouden ringen (aan elke zijde twee), waardoor de lange, insgelijks uit sittimhout (= acaciahout) vervaardigde en met goud overtrokken '''handbomen''' staken. Deze handbomen of draagstangen mochten niet uit de ringen genomen worden (vgl. echter Num. 4: 6). Het is niet zeker of de handbomen zich aan de lange of aan de korte zijde van de ark bevonden. Het eerste nam de Joodse geschiedschrijver Josephus aan (''Ant'' . 3, 6, 5) en dit is op zichzelf het waarschijnlijkste ook op grond van 1 Kon. 8:7, volgens welke tekst de vleugels der Cherubs de ark en haar handbomen overdekten. Daar de ringen heel onder aan de ark bevestigd waren, stak zij ver boven de hoofden van de dragers uit.
 
'''De tafelen van de Wet'''. In de ark bevonden zich de '''twee stenen tafelen''', waarop de Tien Woorden (dekaloog) of de getuigenis stonden gegrift: ''de Wet'' of ''de getuigenis'' (Ex. 25:16), de grondwet voor het volk onder de Godsregering. De tafelen zijn "de tafelen van het verbond" (Hebr. 9:4).<blockquote>''Ex 25:21 Vervolgens moet u het verzoendeksel op de ark leggen, en in de ark moet u de getuigenis leggen, die Ik u geven zal. (HSV)''</blockquote>Met het<blockquote>''Heb oog9:4 hierop heet... de ark „ark der getuigenis" of „ark van het verbonds van Jahwehverbond," terwijlrondom ingeheel demet geschiedkundigegoud boekenoverdekt, ookwaarin deeen naamgouden „arkkruik vanwas Jahweh,"die „arkhet vanmanna God"bevatte, (zie beneden) voorkomt. De grootte vanen de tafelen is niet opgegeven. Men kan daarom ook niet met zekerheid zeggen of eenstaf van henAaron ofdie beidegebloeid evenhad, groot waren alsen <u>de ark.tafelen Dat zijvan niethet dik waren bewijst de Hebr. uitdrukkingverbond</u>;'' (luachTelos). Zij waren aan</blockquote>Met beidehet zijdenoog doorhierop Gods vinger beschreven (Ex. 32:15; 34:28, vgl. vs. 1; Deut. 4:13; 9:10; 10:2,4; vgl. Ex. 24:12, 31:18, 32:16).Ex. 24, 12 . 31, 18 . 32, 16). Het is zeer waarschijnlijk, datheet de tien woordenark zo„ark overder beidegetuigenis" tafelenof verdeeld„ark waren,des dat er op elk vijfverbond stonden,van waarbij men echterJahweh," zoalsterwijl reeds Josephus, Philo enin de oudste kerkleidersgeschiedkundige gedaanboeken hebben en inook de Griekschenaam en„ark devan Hervormde kerk geschiedtJahweh," de verboden„ark van deGod" afgoderij(zie enbeneden) de beeldendienst voor twee en dat van het begeren voor één rekentvoorkomt. ZoEn eindigtdaarom danwordt de eerste tafelTent metder hetSamenkomst vijfdeook gebod enwel bevatgenoemd de plichten"Tent jegensder God en jegens hen, die Hij over ons gesteld heeft, terwijl op de tweede tafel de plichten jegens de naaste staanGetuigenis".
 
De grootte van de tafelen is niet opgegeven. Men kan daarom ook niet met zekerheid zeggen of een van hen of beide even groot waren als de ark. Dat zij niet dik waren bewijst de Hebr. uitdrukking (luach). Zij waren aan beide zijden door Gods vinger beschreven (Ex. 32:15; 34:28, vgl. vs. 1; Deut. 4:13; 9:10; 10:2,4; vgl. Ex. 24:12, 31:18, 32:16).Ex. 24, 12 . 31, 18 . 32, 16). Het is zeer waarschijnlijk, dat de tien woorden zo over beide tafelen verdeeld waren, dat er op elk vijf stonden, waarbij men echter, zoals reeds Josephus, Philo en de oudste kerkleiders gedaan hebben en in de Grieksche en de Hervormde kerk geschiedt, de verboden van de afgoderij en de beeldendienst voor twee en dat van het begeren voor één rekent. Zo eindigt dan de eerste tafel met het vijfde gebod en bevat de plichten jegens God en jegens hen, die Hij over ons gesteld heeft, terwijl op de tweede tafel de plichten jegens de naaste staan.
In de ark bevonden zich behalve de twee stenen platen ook de gouden '''kruik met manna''' en de '''staf van Aäron''' die gebloeid had (Hebr. 9:4-5; Ex. 16: 33 vv; 25:10-22; Num. 17: 10. Vgl. vs. 4.). Volgens sommige uitleggers echter werden ze niet in maar vóór de ark bewaard. Later bevonden alleen nog de twee stenen tafels in de ark (1 Kon. 8, 9).
 
'''Kruik met manna, staf van Aäron.''' In de ark bevonden zich behalve de twee stenen platen ook de gouden kruik met manna en de staf van Aäron die gebloeid had (Hebr. 9:4-5; Ex. 16: 33 vv; 25:10-22; Num. 17: 10. Vgl. vs. 4.). <blockquote>''Heb 9:4 die een gouden wierookvat bevatte en de ark van het verbond, <u>rondom geheel met goud overdekt</u>, waarin een gouden kruik was die het manna bevatte, en de staf van Aaron die gebloeid had, en de tafelen van het verbond;'' (Telos)</blockquote>Het manna was het brood (voedsel) dat uit de hemel neergedaald was (Ex. 16 :32 v.). De bloeiende staf spreekt van leven uit de dood, van het opstandingsleven van onze Hogepriester Jezus.
 
Volgens sommige uitleggers echter werden de kruik en de staf niet ''in'' maar ''vóór'' de ark bewaard. Later bevonden zich alleen nog de twee stenen tafels in de ark (1 Kon. 8, 9).
 
== Verzoendeksel ==
Regel 22 ⟶ 26:
 
=== Cherubs ===
Aan de beide uiteinden van deze gouden plaat waren beelden van twee gouden '''Cherubs''' van gedreven werk. Ze warenworden uitgenoemd beide"de eindencherubs van hetde verzoekdeksel gemaaktheerlijkheid" (ExHebr. 379:7-85).<blockquote>''Heb Hun aangezichten waren tegenover elkaar9:5 en zagen neer op het verzoendeksel. De Cherubsbeelden waren evenalsdaarboven <u>de gouden luchter en de zilveren trompettencherubs van binnen hol. Hunne gedaante wordt niet nader beschreven. Op grond van de tekstheerlijkheid</u> kan alleendie het volgendeverzoendeksel metoverschaduwden zekerheid....'' worden vastgesteld, de cherubs(Telos)</blockquote>Ze waren gevleugeldeuit gestalten. Zij haddenbeide elkeinden tweevan vleugels,het dieverzoekdeksel niet horizontaal, maar beide naar boven waren uitgespreidgemaakt (Ex. 37:97-8),. zodat zij het verzoendeksel ermee overdekten.
 
Hun aangezichten waren tegenover elkaar en zagen neer op het verzoendeksel, ze "overschaduwden" (Hebr. 9:5) het.
 
De cherubsbeelden waren evenals de gouden luchter en de zilveren trompetten van binnen hol. Hunne gedaante wordt niet nader beschreven. Op grond van de tekst kan alleen het volgende met zekerheid worden vastgesteld, de cherubs waren gevleugelde gestalten. Zij hadden elk twee vleugels, die niet horizontaal, maar beide naar boven waren uitgespreid (Ex. 37:9), zodat zij het verzoendeksel ermee overdekten.
 
Voorts hadden zij niet, gelijk de door Ezechiël (1: 6, 10) beschreven Cherubs, vier aangezichten, n.l. dat van een mens, van een leeuw, van een stier, en van een adelaar, maar elk slechts één.
 
Hun aangezichten waren naar elkaar en tegelijk naar het verzoendeksel toegekeerd. Wat deze houding een gebaar van aanbidding? Of een buigen van het hoofd, een deemoedig neerslaan van de bilkblik op het verzoendeksel? Of de aandachtige aanschouwing van Gods heilswerk?
 
Uit de opgaaf van de grootte der Cherubsbeeldencherubsbeelden kunnen wij nog opmaken, dat wij niet te denken hebben aan liggende gestalten<ref>Zoals de Egyptische sfinxen of de gevieugelde Assyrische leeuwen en stieren.</ref>, ook niet aan viervoetige, maar aan rechtopstaande gestalten, waarschijnlijk in de gedaante van een mens<ref>De Joodse geschiedschrijver Josephus en de Joodse geleerde Philo dachten aan de gedaante van vogels.</ref>. Wat men verder omtrent hun knielende houding enz. heeft beweerd vindt geen grond in de tekst.
 
=== Ontmoetingsplek ===
Regel 37 ⟶ 45:
 
== Vervoer ==
Voor het '''vervoerBedekking.''' Omdat echter de Israëlieten haar niet mochten zien, werd zij bij verplaatsing eerst zorgvuldig ingewikkeld. Voor het vervoer moest de ark worden bedekt met het voorhangsel en twee kleden.<blockquote>''Nu 4:5 Bij het opbreken van het kamp moeten Aäron en zijn zonen komen en het voorhangsel ter afscherming losmaken, en daarmee moeten ze de ark van de getuigenis bedekken. Nu 4:6 Zij moeten er een deken van zeekoeienhuid overheen leggen, en daarover een geheel blauwpurperen kleed uitspreiden en zijn draagbomen aanbrengen. (HSV)''</blockquote>
Op de ark lag tijdens het vervoer een drievoudige bedekking. Als eerste het voorhangsel, dat het Heilige der Heiligen afscheidde van het Heilige. Daarbovenop werd een bedekking van zeekoeienhuid gelegd. Het bovenste dekkleed van de tabernakel was van hetzelfde materiaal. Op de bedekking van zeekoeienhuid kwam tenslotte een hemelsblauw kleed te liggen - de derde bedekking. Een hemelsblauw kleed was het ''onderste'' dekkleed van de tabernakel, maar het ''bovenste'' dekkleed van de verbondskist.
 
'''Dragers.''' De Ark, van twee, met goud beslagen handbomen of draagstangen voorzien, mocht alleen door de priesters worden gedragen.
 
== Lotgevallen van de ark ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.