Naar inhoud springen

Hooglied: verschil tussen versies

640 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
== Naam, auteur en datering ==
'''Naam.''' Het bijbelboek dat wij kennen als Hooglied, draagt de Hebreeuwse naam “Lied der liederen,” dat wil zeggen het schoonste lied. Dit zet het boek in een speciaal perspectief, vergelijkbaar b.v. met de titel: “Koning der koningen.” Luther noemde het boek “Hohelied” (bruiloftslied), hiervan is de Nederlandse naam 'Hooglied' afgeleid.
 
'''Auteur.''' Volgens Hooglied 1:1 is Salomo de schrijver van het lied.
Volgens Hooglied 1:1 is Salomo de schrijver van het lied. Sommigen betwijfelen dit omdat het taalgebruik in Hooglied niet zou passen bij het taalgebruik in de dagen van Salomo. Ook trekt men in twijfel of een man die wel 1000 vrouwen en bijvrouwen bezat wel in staat zou zijn een liefdeslied te schrijven over zijn liefde tot een eenvoudige herderin. Toch zijn er ook belangrijke aanwijzingen die pleiten voor het auteurschap van Salomo: hij heeft vele liederen geschreven ( 1 Kon. 4:32); veel beeldspraak wijst op weelderige kleding en luxe producten; Salomo was een kenner van de natuur ( 1 Kon. 4:33) en zijn rijkdom was uitzonderlijk.
 
VolgensSommigen Hoogliedbetwijfelen 1:1het is Salomo de schrijverauterschap van het lied. Sommigen betwijfelenSalomo dit omdat het taalgebruik in Hooglied niet zou passen bij het taalgebruik in de dagen van Salomo. Ook trekt men in twijfel of een man die wel 1000 vrouwen en bijvrouwen bezat wel in staat zou zijn een liefdeslied te schrijven over zijn liefde tot een eenvoudige herderin. Toch zijn er ook belangrijke aanwijzingen die pleiten voor het auteurschap van Salomo: hij heeft vele liederen geschreven ( 1 Kon. 4:32); veel beeldspraak wijst op weelderige kleding en luxe producten; Salomo was een kenner van de natuur ( 1 Kon. 4:33) en zijn rijkdom was uitzonderlijk.
Salomo was koning over Israël van 971 tot 913 voor Christus. In deze periode moet het boek Hooglied zijn ontstaan.
 
'''Datering.''' Salomo was koning over Israël van 971 tot 913 voor Christus. In deze periode moet het boek Hooglied zijn ontstaan.
 
== Hoofdfiguren ==
Het boek gaat over de liefdesverhouding tussen een man een vrouw. De mannelijke hoofdfiguur van Hooglied is koning (1:4) èn herder (1:7). De vrouw heet Sulamith. Zij heeft zussen en/of broers. Zij waren kwaad op haar en hadden haar aangesteld als bewaakster van wijngaarden, maar zij heeft haar wijngaard niet bewaakt (1:6). Ze is echter ook een herderin, ze weidde geiten (1:8). Zij heeft een donkere, door de zon gebrande huid. In de ogen van de bruidegom is zij echter de schoonste vrouw (1:8). Zij is zijn bruid (4:9), ook zijn 'zuster' (4:9).
 
== De betekenis van Hooglied ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.