Naar inhoud springen

Poorten van Jeruzalem: verschil tussen versies

2 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 21:
'''Eerste poort'''. Zacharia voorzegt dat Jeruzalem 'verhoogd en bewoond' zal worden, van 'de poort van Benjamin' af, tot aan de plaats van 'de eerste poort', tot aan 'de Hoekpoort' toe. 
 
<blockquote>''Zac 14:10 Dit ganse land zal rondom als een vlak veld gemaakt worden, van Geba tot Rimmon toe, zuidwaarts van Jeruzalem; en zij zal verhoogd en bewoond worden in haar plaats; van de poort van Benjamin af, tot aan de plaats van de eerste poort, tot aan de Hoekpoort toe; en [van] den toren van Hananeel, tot aan des konings wijnbakken toe. (SV)''</blockquote>De door Zacharia genoemde 'eerste poort' is waarschijnlijk een vroegere poort, die ten tijde van de profeet niet meer bestond. Hij spreekt immers van 'de plaats van' de eerste poort, de plaats waar de poort eerst was. Blijkbaar was de Hoekpoort ter plaatse van de eerste poort.
 
De door Zacharia genoemde 'eerste poort' is waarschijnlijk een vroegere poort, die ten tijde van de profeet niet meer bestond. Hij spreekt immers van 'de plaats van' de eerste poort, de plaats waar de poort eerst was. Blijkbaar was de Hoekpoort ter plaatse van de eerste poort.
 
'''Efraïmpoort''' of ''Efraimspoort''. De [[Efraïmpoort|poort van Efraïm]] leidde naar het stamgebied van Efraïm en was daarom vermoedelijk aan de noord(west)zijde van de stad. Zie hierboven 'Ephraim Gate' links op de kaart ''The Jerusalem of Nehemiah''. Ten tijde van Ezra en Nehemia werden in het verband van het Loofhuttenfeest op de straat van de Efraïmpoort loofhutten opgericht. <blockquote>''Ne 8:16  (8-17) Alzo ging het volk uit en haalden ze, en maakten zich loofhutten, een iegelijk op zijn dak, en in hun voorhoven, en in de voorhoven van Gods huis, en op de straat der Waterpoort, en op de straat van <u>Efraïmspoort</u>. (SV)''</blockquote>'''Fundamentpoort'''. 2 Kron. 23:5. Is dezelfde als de Surpoort. Naam noch plaats van de poort staat vast.<ref name=":0">Aantekening in de ''Groot Nieuws Bijbel''.</ref>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.