Naar inhoud springen

Poorten van Jeruzalem: verschil tussen versies

972 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 25:
De door Zacharia genoemde 'eerste poort' is waarschijnlijk een vroegere poort, die ten tijde van de profeet niet meer bestond. Hij spreekt immers van 'de plaats van' de eerste poort, de plaats waar de poort eerst was. Blijkbaar was de Hoekpoort ter plaatse van de eerste poort.
 
'''Efraïmpoort''' of ''EfraimspoortEfraims poort''. De [[Efraïmpoort|poort van Efraïm]] leidde naar het stamgebied van Efraïm en was daarom vermoedelijk aan de noord(west)zijde van de stad. Zie hierboven 'Ephraim Gate' links op de kaart ''The Jerusalem of Nehemiah''. Ten tijde van Ezra en Nehemia werden in het verband van het Loofhuttenfeest op de straat van de Efraïmpoort loofhutten opgericht. <blockquote>''Ne 8:16  (8-17) Alzo ging het volk uit en haalden ze, en maakten zich loofhutten, een iegelijk op zijn dak, en in hun voorhoven, en in de voorhoven van Gods huis, en op de straat der Waterpoort, en op de straat van <u>Efraïmspoort</u>. (SV)''</blockquote>'''Fundamentpoort'''. 2 Kron. 23:5. Is dezelfde als de Surpoort. Naam noch plaats van de poort staat vast.<ref name=":0">Aantekening in de ''Groot Nieuws Bijbel''.</ref>
 
De poort was in de muur is welke de bovenste of Zionsstad van de benedenstad scheidde. Van hier kan men de beide delen der stad het gemakkelijkst beheersen.<ref name=":1">Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Jer. 39:3. </ref>
 
Ten tijde van Ezra en Nehemia werden in het verband van het Loofhuttenfeest op de straat van de Efraïmpoort loofhutten opgericht. <blockquote>''Ne 8:16  (8-17) Alzo ging het volk uit en haalden ze, en maakten zich loofhutten, een iegelijk op zijn dak, en in hun voorhoven, en in de voorhoven van Gods huis, en op de straat der Waterpoort, en op de straat van <u>Efraïmspoort</u>. (SV)''</blockquote>'''Fundamentpoort'''. 2 Kron. 23:5. Is dezelfde als de Surpoort. Naam noch plaats van de poort staat vast.<ref name=":0">Aantekening in de ''Groot Nieuws Bijbel''.</ref>
 
'''Hoekpoort'''. Genoemd in in 2 Kon. 14.13 en Jer. 31.38. Was een poort noordwestelijk in de muur. Zie 'Corner gate' op de kaart ''Jerusalem of Nehemia''.hierboven. Zie [[Hoekpoort]] voor het hoofdartikel.
Regel 33 ⟶ 37:
'''Mestpoort'''. De [[Mestpoort]] wordt ook ''Aspoort'' genoemd.
 
'''Middenpoort.''' Of ''Middelste poort,'' ook Efraïmpoort genoemd<ref name=":1" />, zie aldaar. <blockquote>''Jer 39:3  Toen kwamen alle vorsten van de koning van Babel naarbinnen en zij vatten post bij de Middenpoort, [namelijk] Nergal-Sarezer, Samgar-Nebu, Sarsechim, de bevelhebber van de hofhouding, Nergal-Sarezer, de rab-mag, en al de overige vorsten van de koning van Babel.'' (HSV) </blockquote>'''Poort van Mifkad'''. Of Wachtpoort, zie aldaar. <blockquote>''Ne 3:31 Daarachter verrichtte Malchia, een edelsmid, herstelwerk, tot aan het huis van de tempeldienaren en de handelaars, tegenover de <u>poort van Mifkad</u> en tot het bovenvertrek van het hoekpunt. (HSV)''</blockquote>'''Oostpoort'''. Een bekende poort is de [[Oostpoort]], volgens sommigen thans de '''Gouden Poort'''. 
 
'''Oude Poort'''. Ze wordt genoemd in Neh. 3:6 en 12:39. Het was een poort tussen de Vispoort en de [[Efraïmpoort|Poort van Efraïm]] (Neh. 12:39). Neh. 3:6 spreekt van haar herstel. <blockquote>''Ne 3:6 De Oude Poort herstelden Jojada, de zoon van Paseach, en Mesullam, de zoon van Besodja. Zij voorzagen haar van een zoldering en brachten de deuren, sluitbalken en grendels aan. (NBG51)''</blockquote>Beter is, volgens sommigen<ref>Aldus Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Neh. 3:6. </ref>, de naam 'Poort van de Oude', d.i. van de oude muur. De [[LXX]] heeft 'Jesanapoort' (naar Jesana, 25 km ten noorden van Jeruzalem). Volgens sommigen<ref>Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar op Neh. 3:6.</ref> lijkt deze weergave het grondwoord dichter te benaderen. Volgens sommigen is de poort dezelfde als de [[Hoekpoort]].
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.