Naar inhoud springen

Wagen: verschil tussen versies

576 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''wagen''' een voertuig.
 
'''Woordherkomst.''' Het woord 'wagen' betekentgaat oorspronkelijkterug op het Oudnederlandse woord ''vagn'' = 'wat zich beweegt', vgl. 'vehikel' van Latijnse vehiculum, van het Latijnse werkwoord vehere = reizen. In de vijftiende eeuw ontleende het Engels het woord wagen, dat in hun taal ''wagon'' werd en verwees (en nog steeds verwijst) naar een voertuig met ''vier'' wielen. Met de ontwikkeling van spoorwegen werd het Engelse woord ''wagon'' ook gebruikt voor wagens van een trein, waarna het als ''wagon'' terug in het Nederlands kwam.
 
== Oude oosten ==
Het gebruik van reis- en pakwagens in het oude Oosten was zeldzamer dan bij ons, daar de meer tot dragen dan tot trekken gebruikte kamelen en ezels altijd de voor die landen het gemakkelijkste en geschiktste vervoermiddel voor mensen en handelswaren geweest zijn. Men moeten onderscheiden reiswagens, staatsiewagens, strijdwagens, bagagewagens en dorswagens.
== Reiswagens ==
Regel 30 ⟶ 31:
De 'wagens van de zon' waren afgodisch gewijd aan de zon. De vrome koning Josia verbrandde ze met vuur (2 Kon. 23:11). De 'Wagen aan de hemel' is een sterrenbeeld (Job. 9 : 9; 38: 32).
 
== BronBronnen ==
H. Zeller, ''Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk''. Tweede deel K - Z. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872) s.v. Wagen. De tekst van dit lemma is op 2 aug. 2019 onder wijziging verwerkt.
 
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Wagen#Etymologie Wagen], nl.wikipedia.rog. Enige tekst hiervan, betreffende de etymologie van 'wagen', is onder wijziging verwerkt op 2 aug. 2019.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.