Naar inhoud springen

Wagen: verschil tussen versies

2.985 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 27:
== Inrichting en vorm ==
Als enkele delen van een wagen worden in de Bijbel genoemd het rad, de radvelgen (Hebr. ''gobbim,'' 1 Kon. 7 : 33. Ezech. 1 : 18), naven, de wagenas (1 Kon. 7 : 32 v). Vierraderige wagens moeten eerst kort voor Christus in het Westen zijn opgekomen. De vorm van de strijdwagens kennen wij uit Egyptische en Assyrische afbeeldingen. Zij waren tamelijk laag, zodat men gemakkelijk op- en afstijgen kon. Tweeraderige wagens, voor 1 of 2 personen, die staande streden en of zelf de wagen bestuurden, of nog een wagenmenner bij zich hadden. Ter zijde van het tweespan liep een derde paard, voor 't geval dat er een onbruikbaar werd (2 Kron. 9: 25). Als trekdieren bij transportwagens komen runderen voor (1 Sam. 6 : 7. 2 Sam. 6: 6), misschien slechts bij de [[Ark van het verbond|verbondsark]], daar die door een rein dier vervoerd moest worden. Verder werden paarden of muildieren aangespannen.
 
== Hemelwagens ==
Gods wagens zijn talrijk. <blockquote>''Ps 68:17  (68-18) Gods wagenen zijn tweemaal tien duizend, de duizenden verdubbeld. De Heere is onder hen, een Sinaï in heiligheid! (SV)''</blockquote><blockquote>''Ps 68:33  (68-34) Dien, Die daar rijdt in den hemel der hemelen, Die van ouds is; ziet, Hij geeft Zijn stem, een stem der sterkte. (SV)''</blockquote>God maakt ook van de wolken zijn wagen:<blockquote>''Ps 104:3  Die Zijn opperzalen zoldert in de wateren, Die van de wolken Zijn wagen maakt, Die op de vleugelen des winds wandelt. (SV)''</blockquote><blockquote>''Jes 19:1  De last van Egypte. Ziet, de HEERE rijdt op een snelle wolk, en Hij zal in Egypte komen; en de afgoden van Egypte zullen bewogen worden van Zijn aangezicht, en het hart der Egyptenaren zal smelten in het binnenste van hen. (SV)''</blockquote><blockquote>''De 33:26  Niemand is er gelijk God, o Jeschurun! Die op den hemel vaart tot uw hulp, en met Zijn hoogheid op de bovenste wolken. (SV)''</blockquote>Gods Zoon voer in wolken ten hemel ([[hemelvaart]]). Hij [[Wederkomst van Jezus Christus|komt terug]] met of op de wolken van de hemel (Matth. 26:64, Opb. 1:7)
 
De profeet Elia voer in een vurige wagen met vurige paarden ten hemel. <blockquote>''2Kon 2:11  En het gebeurde, als zij voortgingen, gaande en sprekende, ziet, zo was er een vurige wagen met vurige paarden, die tussen hen beiden scheiding maakten. Alzo voer Elia met een onweder ten hemel. (SV)''</blockquote>In psalm 18:10 en 2 Sam. 22:11 is de cherub een vervoermiddel voor God. <blockquote>''Ps 18:10  (18-11) En Hij voer op een cherub, en vloog; ja, Hij vloog snellijk op de vleugelen des winds. (SV)''</blockquote><blockquote>''2Sa 22:11  En Hij voer op een cherub, en vloog, en werd gezien op de vleugelen des winds. (SV)''</blockquote>Elisa en zijn dienstknecht werden beschermd door vurige paarden en wagens, welke voor het natuurlijke oog onzichtbaar waren.<blockquote>''2Kon 6:16  En hij zeide: Vrees niet; want die bij ons zijn, zijn meer, dan die bij hen zijn. 2Kon 6:17  En Elisa bad, en zeide: HEERE, open toch zijn ogen, dat hij zie! En de HEERE opende de ogen van den jongen, dat hij zag; en ziet, de berg was vol vurige paarden en wagenen rondom Elisa. (SV)''</blockquote>In Ezechiël 1 zien wij de troonwagen van God, waarbij cherubs een taak hebben.<blockquote>''Eze 1:15 Toen ik die levende wezens zag, zie, er was een wiel op de grond naast die levende wezens, bij alle vier aan de voorkant ervan.  Eze 1:16  Het uiterlijk van de wielen en hoe zij gemaakt waren, was als de schittering van een turkoois. Alle vier hadden dezelfde gedaante: hun uiterlijk en hun bouw waren zo, alsof er een wiel midden in een ander wiel zat. (HSV)''</blockquote>De profeet Zacharia zag in een gezicht (Zach. 6:1v) vier wagens, die tussen twee bergen van koper tevoorschijn kwamen. Ze worden getrokken door verschillend gekleurde paarden. De engel verklaarde dat de wagens de vier winden van de hemel zijn
 
== Varia ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.