Naar inhoud springen

Kerkgeschiedenis: verschil tussen versies

797 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 29:
 
== Verdeling ==
MenDe kangeschiedenis van de volgendechristelijke tijdsindelingKerk wordt, om het overzicht gemakkelijker te maken, in drie hoofddelen gesplitst, die elk weer in onderdelen worden verdeeld. Deze verdelingen in tijdvakken worden niet willekeurig gemaakt, maar staan in verband met belangrijke feiten, die hun invloed uitoefenden op de bloei en de ontwikkeling van de Kerk. De geschiedenis der christelijke Kerk wordt verdeeld in Oude Kerkgeschiedenis, geschiedenis der Kerk in de Middeleeuwen en in Nieuwe Kerkgeschiedenis<ref>Naar J.H. Landwehr, ''Kerkgeschiedenis'', artikel in: ''Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk''. Kampen: Kok, 1925-1931.</ref>:
'''1. 30 - 590 n.C.: Oude kerkgeschiedenisKerkgeschiedenis'''
Van de stichting der eerste Christelijke kerk (c. 30 n.C.) tot paus Gregorius I (590 n.C.).
1. c. 30 - c. 100 n.C.: de Apostolische eeuw, de vroege kerk
Regel 48:
Van Bonifacius VIII (1294 n.C.) tot de Reformatie (1517 n.C.)
 
'''3. 1517-heden: Nieuwe kerkgeschiedenisKerkgeschiedenis'''
Van de Reformatie tot heden
1. 1517-1648: Reformatie en Contra-Reformatie. 
Regel 54:
2. 1648 - 18e eeuw: De kerk in de tijd van het Piëtisme en de Aufklärung (Verlichting).
3. einde 18e eeuw - heden
Eenstemmigheid heerst onder de verschillende schrijvers van handboeken over de kerkgeschiedenis ten opzichte van deze verdelingen niet. Ieder toch heeft „z'n eigen kijk op de zaken", een gevolg van opleiding en voortgezette studie. De kerkgeschiedenis kan op verschillende gronden worden ingedeeld. De oudste indeling is misschien die in Openbaring 2 en 3, die volgens sommige uitleggers een vooraf geopenbaarde kerkgeschiedenis in hoofdtrekken biedt: het begint met de kerk die haar eerste liefde verlaat (Efeze) eindigt met de lauwe zelfvoldane kerk van de eindtijd (Laodicea).
 
Behalve die 'profetische' indeling is de oudste indeling die in ''boeken, ''zoals men die vindt bij Eusebius en Theodoretus. Deze indeling is zeer uitwendig, want niet elk boek (Eusebius heeft er tien en Theodoretus vijf) bevat een nieuwe zaak.
Regel 99:
* Joh. Heinr. Kurz, J.E. van Toorenenbergen, ''Beknopt leerboek der Kerkgeschiedenis''. Utrecht: 1884.
* ''Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk''. Kampen: Kok, 1925-1931.
*H.A. van der Mast, ''Beelden en schetsen uit de kerkgeschiedenis''. Amsterdam: H.A. van Bottenburg, 1924.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.