Naar inhoud springen

Transgender: verschil tussen versies

380 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 6:
 
Transgenders wonen anno 2017 vaker in de stad dan op het platteland<ref name=":2">NOS.nl, nieuwsbericht van 9 mei 2017: https://nos.nl/artikel/2172194-steeds-meer-mensen-wijzigen-hun-geslacht-na-transgenderwet.html</ref>. Ze trouwen minder vaak dan andere mensen<ref name=":2" />. Van hen is 14 procent gehuwd; bij de rest van de bevolking ligt dat percentage op 44 (stand 2017)<ref name=":2" />. Met transgenders gaat het anno 2017 minder goed dan met anderen<ref name=":2" />. Ze verdienen gemiddeld minder: 53 procent van hen heeft een laag inkomen, tegen 30 procent van de rest van de bevolking<ref name=":2" />.
[[Bestand:Lili Elbe c1920.jpg|miniatuur|436x436px|Deense kunstschilder Einar Wegener, een man, omstreeks 1920.]]
 
Transgenders kunnen kunstmatige geslachtsorganen gebruiken, zoals borstprothesen van schuim of siliconen. Hun eigen geslachtsorganen kunnen zij door (strakke) kleding platter maken.
 
Regel 18:
 
'''Administratieve verandering'''. Een verandering van geslacht in het geboorteregister van de burgerlijke stand is louter op papier, niet in het lichaam. Als men in een wettige registratie van geslacht verandert, verandert men het geslacht niet. Door een tekstuele wijziging verandert geen geslacht. Een wettige verandering is niet vanzelf zedelijk goed.
[[Bestand:Lili Elbe 1930.jpg|miniatuur|703x703px|Einar Wegenar in 1930. Hij noemde zich inmiddels Lili Elbe. In 1931 werd een baarmoeder bij hem geïmplanteerd, maar zijn immuunsysteem verwierp het orgaan. Hij kreeg een infectie, waaraan hij hetzelfde jaar overleed.]]
 
'''Medische verandering'''. Een verandering door een medisch traject, een medische transitie, verandert het DNA niet, dat bepaalt of iemand een man of vrouw is.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.