Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

1.063 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 146:
'''2010''': In augustus begint Iran met het opstarten van zijn eerste kernreactor. Het vrijkomende plutonium zal naar Rusland gaan. Door deze afdracht kan Iran het verrijkte uranium niet voor de bouw van kernwapens gebruiken. Internationaal blijven er grote zorgen over tien andere uraniumverrijkingsprojecten die Iran heeft aangekondigd en die volgens de natie alleen maar bedoeld zijn voor de elektriciteitsvoorziening.
 
'''2015'''. <u>Atoomakkoord</u>. Al jaren is bekend dat Iran een uraniumverrijkingsprogramma heeft. Hoogverrijkt uranium is de belangrijkste stof voor een atoombom. Voor het maken van een atoombom is 90% verrijkt uranium nodig. Iran houdt vol dat het verrijkt uranium slechts inzet voor energie en medische toepassingen, en dat het helemaal niet bezig is met het ontwikkelen van een nucleaire wapens. Tegelijkertijd weigerde het land de afgelopen jaren vergaande inspecties. Het Westen is dan ook bang dat het land nucleaire wapens ontwikkelt. Iran zucht onder de sancties die het Westen oplegt en wil ervan af. Op 14 juli sluit Iran een overeenkomst met de zes grote mogendheden (Rusland, China, de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) en de Europese Unie: Iran belooft het kernprogramma af te bouwen en in ruil daarvoor trekt het Westen de economische sancties tegen het land in. Iran moet afstand doen van 98het procentovergrote deel van zijn voorraad verrijkt uranium: de aanwezige 10.000 kilogram moeten worden teruggebracht naar 300 kilo. Het land mag uranium nog maar tot 3,67 procent verrijken, voor onderzoek en energie. Ook het overgrote deel van centrifuges, waarin uranium wordt verrijkt, moet weg.<ref>[https://nos.nl/artikel/2230678-week-van-de-waarheid-voor-allerslechtste-deal-met-iran.html https://nos.nl/artikel/2230678-week-...-met-iran.html], nieuwsbericht dd. 6 mei 2018.</ref> De bijna 20.000 centrifuges moeten worden verminderd tot zo'n 5000. Israël noemt de overeenkomst een gigantische fout.
 
'''2017''': Eind december gaan in verscheidenen steden veel mensen de straat op om te demonstreren tegen de regering. Ze zijn ontevreden over de slechte economische situatie in het land, de stijgende prijzen van voedsel en brandstof, de corruptie en de strenge regels die de geestelijk leiders van Iran hebben opgelegd. In 2009 werd voor het laatst op grote schaal geprotesteerd.
 
'''2018''': In mei trekken de VS zich terug uit het nucleaire akkoord, omdat Iran zich niet aan de afspraken zou houden. Zij voeren de sancties tegen Iran op. De EU en de andere ondertekenaars van het atoomakkoord blijven vasthouden aan het verdragen.
 
'''2019.''' Iran vindt dat de EU en andere landen van het atoomverdrag te weinig doen om de Iraanse economie te beschermen tegen de Amerikaanse sancties en breidt zijn atoomprogramma uit.
 
== Toekomst ==
Regel 177 ⟶ 181:
* Artikel [http://www.iranpressnews.com/english/source/060004.html The Iranian regime's real boss] op IranPressNews.com 2 juni 2009
* Daisy Mohr, [http://www.ad.nl/buitenland/article93512.ece De jeugd in Iran verveelt zich], artikel op AD.nl dd. 2 jan. 2006
*[https://nos.nl/artikel/2300697-iran-neemt-volgende-nucleaire-stap-met-snelle-verrijkingscentrifuges.html Iran neemt volgende nucleaire stap met snelle verrijkingscentrifuges], nieuwsbericht op NOS.nl, 7 sept. 2019
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.