Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

46 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 69:
De nieuwsgierigheid van Iraniërs naar de buitenwereld is groot.
 
Iran '''exporteertExport.''' Iran exporteert olie en gas. Het is (anno 2011) de op twee na grootste olieproducent ter wereld.
 
Vanaf het begin van de Iraanse revolutie in 1979 streefde de geestelijk leider Ayatollah Khomeini ernaar de Iraanse Revolutie uit te voeren naar andere landen. Deze omwenteling moest een einde maken aan het bewind van Arabische leiders in het Midden-Oosten, die Khomeini minachtend „lakeien van Amerika” noemde. In 1982 richtten leden van de Iraanse Revolutionaire Garde Hezbollah in [[Libanon]] op. Volgens de opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei is het '''exporteren van de Islamitische Revolutie''' gelijk het glinsteren van de zon, welks stralen de wereld verlichten.
 
'''Westen.''' Iran poogt de invloed van de decadente '''westerse''' cultuur tegen de gaan, bijv. in de reclame en de menswetenschappen (2010).
 
{| class="wikitable"
Regel 82:
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 6 februari 2012.
|}
'''Verenigde Staten.''' Iran is fel '''anti-Amerikaans'''. Anti-Amerikaanse uitingen zijn te zien op straat. Vóór de Islamitische revolutie in 1979 was Mohammad Reza, de shah van Perzië, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de regio. Maar spoedig na de revolutie werden de diplomatieke betrekkingen verbroken; ze zijn tot op heden (anno 2010) nog niet hersteld. Iran ziet de Amerikaanse troepen in de regio als een bedreiging en wil dat ze vertrekken. Volgens de Iraanse president Ahmadinejad (2010) is hun aanwezigheid de oorzaak van de instabiliteit in de regio. Volgens de ayatollah (2009) worden de [[Verenigde Staten]] diep gehaat in het Midden-Oosten. Iran wil dat de VS de steun aan Israël stoppen en zich niet bemoeien met de landen in het Midden-Oosten. De VS zijn in de ogen van Iran 'de grote satan' (Israël 'de kleine satan'). President Ahmadinejad zei in een toespraak: "Met Gods zegen zal het laatste uur van de duivelse macht van America zijn geslagen."<ref name=":3">Het desbetreffende filmfragment van de toespraak werd vertoond in het Nederlandse tv-programma EénVandaag, 8 nov. 2011.</ref>
 
President Bush van de VS verklaarde in 2002 dat Iran deel uitmaakt van de ‘as van het kwaad’. De VS beschuldigen Iran van het ondermijnen van hun opbouwwerk in Irak en het in het geheim ontwikkelen van nucleaire wapens.
 
Meerdere '''Arabische naties.''' Meerdere Arabische naties zijn bezorgd over de Iraanse expansiedrift en over het Iraanse nucleaire programma. [[Syrië]] echter is (anno 2011) zeer bevriend met Iran. De anti-Israelische Sjiitische [[Hezbollah]] is nauw verbonden met Iran.
 
Veel '''naties''' in de wereld keuren het nucleaire programma en Irans houding tegenover de VS en Israël af. Iran voert zijn nucleaire programma uit met hulp van '''Rusland.'''
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.