Naar inhoud springen

Wijngaard: verschil tussen versies

27 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''wijngaard''' is een tuin, plaats waar druiven gekweekt worden<ref>Aldus ''Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal'' (13e uitgave), digitale versie, jaar 2000.</ref>. In de Bijbel is de wijngaard een zinnebeeld van het koninkrijk van God op aarde.
 
Het mannelijke woord ''wijngaard'' is gevormd van ''wijn'' en ''gaarde''.
[[Bestand:Wachttoren in wijngaard - Yad hashmonah.jpg|miniatuur|372x372px|Wachttoren in wijngaard. Israël, Yad Hashmonah.]]
In Jes. 5, Matth. 21 en Marc. 12 lezen wij over het aanleggen van een wijngaard in het oude Israël. Wie een wijngaard wilde aanleggen, groef de grond met een houweel goed om, en zuiverde die van stenen, en legde die door middel van muren terrasvormig aan, opdat de aarde niet zou wegspoelen. Om de plaats werd een geul gegraven<ref>''Ontdek de Bijbel.'' Uitgever: Importantia Publishing. Is ook een onderdeel van de Online Bible, bijbelstudiesoftware van dezelfde uitgever.</ref>. De wijngaard werd verder door hekken of muren omgeven. Deze omheining diende ter bescherming tegen het vee en het wild gedierte, vooral tegen de wilde zwijnen (vgl. Jes. 5:5). Ook werd er een wachttoren gebouwd, van waaruit men dieven en vossen in de gaten kon houden. De jonge wijnstokken werden in rijen uitgeplant en de takken werden ondersteund.
 
Het huis van Israël was Gods wijngaard.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.