Naar inhoud springen

Transgender: verschil tussen versies

1.769 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''transgender''' of ''transgenderist'' is een man of vrouw die zich deels of helemaal voelt alsbehorend iemand vantot het andere geslacht. Hij of zij voelt zich deels man en deels vrouw, of voelt zich als behorend tot het andere geslacht dan zijn of haar eigen lichamelijke (biologische) geslacht.
[[Bestand:DeviantHenry - FTM trans.jpeg|miniatuur|367x367px|Vrouw die als man wil leven ( 'transman'), met kledingstuk dat borsten plat drukt. ]]
Een ''transman'' is een vrouw die zich mannelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Het is een manachtige vrouw. Een ''transvrouw'' is een man die zich vrouwelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Het is een vrouwachtige man, een 'verwijfde' man.
Regel 8:
[[Bestand:Lili Elbe c1920.jpg|miniatuur|436x436px|Deense kunstschilder Einar Wegener, een man, omstreeks 1920.]]
Transgenders kunnen kunstmatige geslachtsorganen gebruiken, zoals borstprothesen van schuim of siliconen. Hun eigen geslachtsorganen kunnen zij door (strakke) kleding platter maken.
 
== Norm ==
In de Schrift wordt een duidelijke scheidslijn tussen man en vrouw getrokken. In het begin schiep God de mens mannelijk en vrouwelijk. Hij schiep geen ongeslachtelijke of tweegeslachtelijke tussenvorm. De gevolgen van de zondeval echter openbaren zich in afwijkingen van lichaam en ziel.
 
Het verschil tussen man en vrouw mag niet verward of verdoezeld worden. Daarom zegt de wet van Mozes dat een vrouw geen kleren en attributen van een man mag dragen en omgekeerd. <blockquote>''De 22:5  Een vrouw mag geen kleren en attributen van een man dragen en een man mag geen vrouwenkleren dragen. Want de HEER verafschuwt ieder die zulke dingen doet. (NBV)''</blockquote>
 
== Problemen ==
Regel 29 ⟶ 24:
De transgenders zijn daarom tamelijk onzichtbaar. Onder hen heerst veel schaamte (anno 2012)<ref name=":1" />. Bijna de helft<ref>Het Sociaal Cultureel Planbureau ondervroeg 450 transgenders, zie [http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html Transgenders blijven in de kast], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 nov. 2012.</ref> is niet open over hun transgender-zijn. Ze zijn bang voor de gevolgen als ze uitdrukking geven aan hun gevoel. Transgenders zijn vaker eenzaam<ref name=":2" />, twee keer zo vaak in vergelijking met de rest van de bevolking<ref name=":1" />. Zij hebben meer dan gemiddeld psychische problemen<ref name=":1" />. Zij hebben tien keer zo vaak een zelfmoordpoging gedaan<ref name=":1" /><ref>In de Verenigde Staten is het zelfmoordcijfer van transgenders 40%, het gemiddelde van de bevolking is 4% (stand 2017). Bron: [https://www.youtube.com/watch?v=gkONHNXGfaM Ben Shapiro Destroys Transgenderism And Pro-Abortion Arguments], Youtube.com, gebruiker The Daily Wire, 9 feb. 2017.</ref>.
 
'''Oneerlijke concurrentie in de sport.''' Een transvrouwman kandie meeals 'transvrouw' willendie doenmeedoet aan een hardloopwedstrijd voor vrouwen. Omdatis in het omvoordeel. een man gaat enDaar een man gemiddeld meer kracht heeft dan een vrouw, levertgeeft deelname van een man oneerlijke concurrentie.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=-bjRzJIli1c opHow "Trans Inclusivity" Erases Women], Youtube.com: FeitelijkAskDrBrown, neemt23 eenokt. 2019. Duur: 10 min. 35 sec. </ref> De ene man deeldie aangoud wint, verdringt de eigenlijke winnares naar de tweede plaats, en de vrouw die een vrouwenbronzen vanmedaille vrouwenzou krijgen, krijgt, verdrongen naar de haar vierde plaats, niets.
 
'''Devaluatie van de vrouw.''' Als een man als een vrouw gaat gelden, wordt het onderscheid tussen man en vrouw ondermijnd en het eigene van de vrouw (ideologisch) aangetast. Toen een man, William Bruce Jenner, later zichzelf met de vrouwennaam Caitlyn noemend, in 2015 door Glamour Magazine tot de 'Vrouwen van het Jaar' werd gerekend, kreeg het blad terecht kritiek van de bekende feministe Germaine Greer, die vond dat er vrouwenhaat in het spel was<ref name=":3">[https://www.theguardian.com/books/2015/oct/24/caitlyn-jenner-wanted-limelight-of-female-kardashians-germaine-greer Caitlyn Jenner 'wanted limelight of female Kardashians' – Germaine Greer], TheGuardian.com, 24 okt. 2015.</ref>.
Christelijke transgenders worstelen met hun gevoel en geloof. Ze vragen zich af hoe God hen bedoeld heeft en of de Bijbel ruimte biedt van sekse te veranderen.
 
'''Christelijke transgenders''' worstelen met hun gevoel en geloof. Ze vragen zich af hoe God hen bedoeld heeft en of de Bijbel ruimte biedt van sekse te veranderen.
 
Een man die zich (deels) vrouw of een vrouw die zich (deels) man voelt heeft hulp nodig om zich wel te bevinden, zonder te vervallen in verkeerd gedrag.
 
== Norm en beoordeling ==
In de Schrift wordt een duidelijke scheidslijn tussen man en vrouw getrokken. In het begin schiep God de mens mannelijk en vrouwelijk. Hij schiep geen ongeslachtelijke of tweegeslachtelijke tussenvorm. De gevolgen van de zondeval echter openbaren zich in afwijkingen van lichaam en ziel.
 
Het verschil tussen man en vrouw mag niet verward of verdoezeld worden. Daarom zegt de wet van Mozes dat een vrouw geen kleren en attributen van een man mag dragen en omgekeerd. <blockquote>''De 22:5  Een vrouw mag geen kleren en attributen van een man dragen en een man mag geen vrouwenkleren dragen. Want de HEER verafschuwt ieder die zulke dingen doet. (NBV)''</blockquote>We kunnen stellen dat noch een levenswijze noch een chirurgische ingreep noch een hormoonbehandeling een man kan veranderen in een vrouw of omgekeerd een vrouw in een man. Zijn of haar geslacht ligt genetisch vast en toont zich in geslachtsorganen, gestalte, lichaamskracht, hersenen, stem en gedrag. <blockquote>''Jer 13:23  Kan ook een Cusjiet zijn huid veranderen, of een luipaard zijn vlekken? (HSV)''</blockquote>De bekende feministe Germaine Greer weigerde (2015) om mannen, die als vrouwen zijn gaan leven vóór een geslachtsveranderende operatie en hormoonbehandeling, als vrouwen te erkennen. Het zijn, zei ze, geen vrouwen en ze zien er niet uit, klinken niet en gedragen zich niet als vrouwen.<ref name=":3" />
Een man die zich (deels) vrouw of een vrouw die zich (deels) man voelt heeft hulp nodig om zich wel te bevinden, zonder te vervallen in verkeerd gedrag.
 
== Geschiedenis ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.