Naar inhoud springen

Arend: verschil tussen versies

7 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
Het Hebreeuwse woord (Hebr. '''''nesher'''''= 'verscheurder') vertaald door 'arend' wordt ook voor een andere grote roofvogel gebezigd, zoals de gier, maar waar de soorten van vogels nauwkeuriger worden onderscheiden, zoals in Lev. 11:13v. en Deut. 14:12v, duidt ''nesher'' alleen de eigenlijke arend aan, terwijl de gieren bijzondere namen hebben. Het in het Nieuwe Testament gebruikte Griekse woord '''''aetos''''' doelt op arenden (Opb. 4:7; 8:13; 12:14) en gieren (Matth. 24:8; Luc. 17:37).
 
De arend heeft een dichtdichte kopbevedering, sterke klauwen en snavel. Hij valt, in tegenstelling tot de gier, alleen levende dieren aan om die te verslinden.
 
Deze mooie grote roofvogel wordt de koning der vogels genoemd. Wel wordt hij door andere vogels in grootte overtroffen, maar door geen enkele in kracht en sterkte, majestueuze houding , hoge en snelle vlucht (Spr. 30:19); ook niet in scherpte van het gezicht, in reuk en in levensduur, zodat de beeldrijke taal van de Heilige Schrift ook meermalen van de eigenschappen van deze vogel gebruik maakt.
Regel 13:
In de Bijbel worden meerdere vogels onder het geslacht der adelaars gerekend, dan de tegenwoordige wetenschap doet, zoals gieren.
 
1. De '''''steenarend''''' (goudarend of goudadelaar; Lat. ''Aquila chrysaetos''), die geelbruin gevederd, in de zon als goud schittert, ca. 90 cm hoog is, met uitgebreide vleugelen ca. 230 cm meet en een haakvormig gebogen snavel heeft. Hij leeft niet van aas maar alleen levende dieren. Hij kan een konijn zien op 2 kilometer hoogte. De steenarend vindt men 's winters in heel Israël. Hij verliest nu en dan zijn veren en krijgt nieuwe, zodat hij er steeds jong uitziet (Psalm 103:5).<blockquote>''Ps 103:5 die uw ziel verzadigt met het goede, zodat uw jeugd zich vernieuwt als die van een arend. (NBG51)'' </blockquote>Vergelijk:<blockquote>''Job 33:24 dan zal Hij Zich zijner erbarmen en zeggen: Bevrijd hem, dat hij niet in de groeve dale, de losprijs heb Ik verkregen. Job 33:25 Zijn lichaam wordt frisser dan in zijn jeugd, hij keert terug tot de dagen zijner jonkheid. (NBG51)''</blockquote><blockquote>''Jes 40:31 maar wie de HEERE verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden, zij zullen snel lopen en niet afgemat worden, zij zullen lopen en niet moe worden. (HSV)''</blockquote>De steenarend nestelt op de hoogste rotsen nestelt (Jer. 49: 16), en is bijzonder zorgzaam voor zijn jongen die hij bij hun eerste oefening in het vliegen, wanneer zij vermoeid zijn, op zijn rug neemt (Ex. 19:4; Num. 32: 11). <blockquote>''Ex 19:4 U hebt zelf gezien wat Ik met de Egyptenaren gedaan heb en [hoe] Ik u op <u>arendsvleugels</u> gedragen en u bij Mij gebracht heb.''(HSV)</blockquote>2. De '''''grijzegier''''', groter maar niet zo mooi van bouw, ook niet zo sterk; zijn kop en nek zijn kaal (Micha 1:16, SV heeft 'arend'; HSV heeft 'gier') , hij is zeer vraatzuchtig, voedt zich niet alleen met levende dieren maar ook met aas en is daarom in de warmere landen, waar hij thuis behoort, een grote weldaad (Job 39:27-30; Matth. 24:28). De Romeinse legers droegen het beeld van de adelaar als veldteken op hunne standaards en stormden in het jaar 70 op het tot aas geworden verbondsvolk los.
 
3. De '''''lammergier''''', de grootste , sterkste en meest grimmige roofvogel, die alleen in nood van aas leeft, maar geiten, schapen, reeën en zelfs kleine kinderen rooft, die hij mede omhoog draagt in de lucht, dan vallen laat opdat zij op de grond verpletterd worden, en hun het eerst de ogen uitpikt (Spr. 30:17).
Regel 31:
In het volgende filmpje vliegt u mee met de steenarend.
 
<Youtubeyoutube width="800" height="600">lswBDZuL-8w&rel=no</youtube><BR>
''Duur: 3 minuten. Engels gesproken. Bron: Youtube.''
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.