Naar inhoud springen

Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK): verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 17:
'''Jeugdwerk.''' Het ''Landelijk Contact Jeugdwerk'' (LCJ) is een jongerenorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het LCJ richt zich, in afhankelijkheid van God, op alle kinderen en jongeren van de gemeente van 0 tot 27 jaar, om hen te dienen met Gods Woord. Het LCJ rust leidinggevenden toe door het aanbieden van zondagsschoolmateriaal, handreikingen voor de kinderclubs en jeugdverenigingen. Het LCJ organiseert allerlei activiteiten voor de verschillende doelgroepen.
 
'''Generale synode en particuliere synodes.''' De landelijke en breedste vergadering van het kerkverband heet generale synode. Deze komt om de drie jaar een aantal weken samen en bespreek zaken die het hele kerkverband aangaan. Het dagelijks bestuur van de synode heet ''moderamen''. De generale synode van de CGK telt 52 afgevaardigden (anno 2011). Zij kiezen hetuit dagelijkshun bestuurmidden het (moderamen). DeDit afgevaardigdenbestaat vertegenwoordigenuit deeen vier particuliere synodesvoorzitter (PS''preses''): die van het noorden, vantweede hetvoorzitter oosten(''assessor''), vaneen het westeneerste en vaneen hettweede zuidensecretaris (''scriba''). ElkeDe PSvoorzitter vaardigtvan 13de kerkelijkevorige ambtsdragerssynode af:is 6niet predikanten,herkiesbaar. 6 ouderlingen en 1 diaken.
 
De afgevaardigden vertegenwoordigen de vier particuliere synodes (PS): die van het noorden, van het oosten, van het westen en van het zuiden. Onder een particuliere synode vallen meerdere classes. Elke PS vaardigt 13 kerkelijke ambtsdragers af: 6 predikanten, 6 ouderlingen en 1 diaken. De generale synode van de CGK telt daardoor 52 afgevaardigden, bestaande uit 24 predikanten, 24 ouderlingen en 4 diakenen.
 
Meer informatie: [https://www.youtube.com/watch?v=YwKGy8bkgkY Zo werkt de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken], Youtube.com: Reformatorisch Dagblad. 11 nov. 2019. Voorlichting over de generale synode van 2019-2020.
 
'''Theologische opleiding.''' De Christelijke Gereformeerde Kerken hebben een theologische opleiding aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA). (Emeritus) hoogleraren adviseren als 'preadviseurs' de generale synode.
Regel 52 ⟶ 56:
 
Artikel [http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/generale_synode_christelijke_gereformeerde_kerken_1_562331? Generale Synode Christelijke Gereformeerd Kerken], op RefDag.nl, 10 mei 2011.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=YwKGy8bkgkY Zo werkt de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken], Youtube.com: Reformatorisch Dagblad. 11 nov. 2019. Voorlichting over de generale synode van 2019-2020.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.