Naar inhoud springen

Leviathan: verschil tussen versies

582 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
<blockquote>''Ps 104:25 Daar ligt de zee, groot en wijd uitgestrekt; daar leeft krioelend gedierte, niet te tellen, kleine dieren en grote. Ps 104:26 Daar varen de schepen, daar gaat de <u>Leviathan</u>, die U gevormd hebt om hem erin te laten spelen. (HSV)''</blockquote>Op meerdere plaatsen wordt de Leviathan in verband gebracht met de [[draak]] (Hebr. ''Tannim''), eveneens een monsterachtig dier.<blockquote>''Ps 74:12 Evenwel is God mijn Koning van ouds af, Die verlossingen werkt in het midden der aarde. Ps 74:13 Gij hebt door Uw sterkte de zee gespleten; Gij hebt de koppen der draken in de wateren verbroken. Ps 74:14 Gij hebt de koppen des <u>Leviathans</u> verpletterd; Gij hebt hem tot spijs gegeven aan het volk in dorre plaatsen. Ps 74:15 Gij hebt een fontein en beek gekliefd; Gij hebt sterke rivieren uitgedroogd. (SV)''</blockquote>In de [[toekomst]] zal God de Leviathan, de draak (tannim) die in de zee is, doden. Dit schijnt figuurlijk te slaan op een vijandige macht. Men moet denken aan het beest uit de zee in het bijbelboek [[Openbaring van Johannes|Openbaring]]. Men kan echter ook denken aan de Egyptische wereldmacht en/of de koning van [[Egypte]] (vgl. Jes. 51:9).<blockquote>''Jes 26:19 Uw doden zullen leven, [ook] mijn dood lichaam, zij zullen opstaan; waakt op en juicht, gij, die in het stof woont! want uw dauw zal zijn [als] een dauw der moeskruiden, en het land zal de overledenen uitwerpen. Jes 26:20  Ga henen, mijn volk! ga in uw binnenste kamers, en sluit uw deuren na u toe; verberg u als een klein ogenblik, totdat de gramschap overga. Jes 26:21 Want ziet, de HEERE zal uit Zijn plaats uitgaan, om de ongerechtigheid van de inwoners der aarde over hen te bezoeken; en de aarde zal haar bloed ontdekken, en zal haar doodgeslagenen niet langer bedekt houden. Jes 27:1  Te dien dage zal de HEERE met Zijn hard, en groot, en sterk zwaard bezoeken den Leviathan, de langwemelende slang, ja, den Leviathan, de kromme slomme slang; en Hij zal den draak, die in de zee is, doden. (…) Jes 27:6 In het toekomende zal Jakob wortelen schieten, Israël zal bloeien en groeien; en zij zullen de wereld met inkomsten vervullen. (SV)''</blockquote>
 
== DinosaurusWelke diersoort? ==
[[Bestand:Sarcosuchus met vis in bek.jpg|miniatuur|613x613px|Sarcosuchus ]]
Het zeemonster Leviathan is waarschijnlijk een [[Dinosaurus|dinosaurussoort]] geweest. Na de [[zondvloed]] heeft deze nog geruime tijd geleefd en heeft ook [[David]] hem nog waargenomen. Ook de in Job beschreven [[behemoth]] schijnt een dinosaurussoort te zijn geweest. De gangbare wetenschappelijke opvatting is echter (anno 2017) dat de dinosaurus al lang was uitgestorven toen de mens ontstond.
Velen houden de Leviathan voor een krokodil. Maar de Bijbelse beschrijving past niet goed bij het beeld van een bestaande krokodil. Het zeemonster Leviathan is waarschijnlijk een [[Dinosaurus|dinosaurussoort]] geweest, misschien de ''Sarcosuchus imperator''<ref>Mart-Jan Paul, [https://creation.com/behemoth-and-leviathan Behemoth en leviathan in the book of Job], artikel uit: Journal of Creation 24(3):94–100, december 2010.</ref>'','' een vleeseter, die wel 12 meter lang kon worden. Hij is misschien de grootste krokodilachtige die ooit geleefd heeft. Na de [[zondvloed]] heeft deze dinosaurus nog geruime tijd geleefd en heeft ook [[David]] hem nog waargenomen.
 
Het zeemonster Leviathan is waarschijnlijk een [[Dinosaurus|dinosaurussoort]] geweest. Na de [[zondvloed]] heeft deze nog geruime tijd geleefd en heeft ook [[David]] hem nog waargenomen. Ook de in Job beschreven [[behemoth]] schijnt een dinosaurussoort te zijn geweest. De gangbare wetenschappelijke opvatting is echter (anno 2017) dat de dinosaurus al lang was uitgestorven toen de mens ontstond.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.