Naar inhoud springen

Leviathan: verschil tussen versies

434 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
== Welke diersoort? ==
Velen houden de Leviathan, die in Job 40:20-41:25) door zijn Schepper in bijzonderheden wordt beschreven, voor een krokodil. Maar de Bijbelse beschrijving past niet goed bij het beeld van een bestaande krokodil. Het zeemonster Leviathan is waarschijnlijk een [[Dinosaurus|dinosaurussoort]] geweest, misschien de ''Sarcosuchus imperator''<ref>Mart-Jan Paul, [https://creation.com/behemoth-and-leviathan Behemoth en leviathan in the book of Job], artikel uit: Journal of Creation 24(3):94–100, december 2010.</ref>'','' een vleeseter, die wel 12 meter lang kon worden. Deze is misschien de grootste krokodilachtige die ooit geleefd heeft<ref>Volgens het informatiepaneel op het Dinopark van Landgoed Tenaxx te Wedde (provincie Groningen), 2019.</ref>.
 
[[Bestand:Sarcosuchus_met_vis_in_bek.jpg|812x812px]] [[Bestand:Sarcosuchus Illustration.jpg|486x486px]]
Foto's: Sarchosuchus. Foto rechts: de aaneengesloten schubben van de Sarcosuchus imperator. ''"Zeer uitnemend zijn zijn sterke schilden, elkeen gesloten als met een nauwdrukkend zegel"'' (Job. 41:6, SV). ''"Zeer uitnemend zijn zijn sterke schilden, elkeen gesloten als met een nauwdrukkend zegel"'' (Job. 41:6, SV)
 
Een andere kandidaat voor de Leviathan is Parasaurolophus<ref>Andrew Lamb, [https://creation.com/leviathans-identity-and-what-information-is-obtainable-from-fossils Was Leviathan a Parasaurolophus?] Creation.com, 30 juni 2007.</ref>.
Na de [[zondvloed]] heeft deze dinosaurus nog geruime tijd geleefd en heeft ook [[David]] hem nog waargenomen.
 
[[Bestand:Parasaurolophus walkeri.png|483x483px]] [[Bestand:Human-parasaurolophus size comparison.svg|610x610px]]
 
Foto: Parasaurolophus walkeri. Rechts: vergelijking met een mens.
 
Na de [[zondvloed]] heeft deze Leviathan, deze dinosaurus nog geruime tijd geleefd en heeft ook [[David]] hem nog waargenomen.
 
Ook de in Job beschreven [[behemoth]] schijnt een dinosaurussoort te zijn geweest. De gangbare wetenschappelijke (evolutionistische) opvatting is echter (anno 2017) dat de dinosaurussen al lang waren uitgestorven toen de mens ontstond.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.