Naar inhoud springen

China: verschil tussen versies

1.287 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 31:
Religie is in de Chinese samenleving vaak een factor van onrust geweest. De atheïstische overheid wil weten wat er gebeurt in religieuze gemeenschappen. Daarom erkent ze alleen bij de overheid '''geregistreerde kerken''' en staat ze religieuze samenkomsten alleen toe in door de staat goedgekeurde kerken. 
 
De '''Drie-Zelfkerk.''' De Drie-Zelfkerk (of TSPM) is een geregistreerde kerk die onder toezicht staat van de overheid. De opleiding van predikanten in de Drie-Zelfkerk wordt verzorgd door de staat. De Drie-Zelfkerk zwakt de exclusieve redding door het geloof in Jezus Christus af. 
 
De '''katholiekeKatholieke staatskerk.''' De katholieke staatskerk staat onder invloed van de Chinese staat. De staat wil de banden van de kerk met het Vaticaan tot een minimum beperken. De staat vindt dat zij als enige mag bepalen wie bisschop wordt. Volgens de rooms-katholieke leer daarentegen mogen bisschoppen alleen met toestemming van het Vaticaan worden gewijd. Bisschopswijdingen zorgen daardoor al jaren voor problemen. Wel zijn er achter elkaar verschillende bisschoppen gewijd met toestemming van beide partijen<ref>Nieuwsartikel [http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=20311 Het rommelt weer in kerkelijk China], op Kerknieuws.nl dd. 12 april 2011.</ref>.
Veel christenen behoren echter tot niet-geregistreerde kerkgemeenschappen: huiskerken. Naar schatting tussen de 45 miljoen en 60 miljoen Chinezen komen in huiskerken bijeen (schatting 2011). Deze leerlingen van Jezus Christus hebben te maken met intimidatie door de overheid. China staat op nummer 16 van de in 2011 door Open Doors opgestelde Ranglijst Christenvervolging (in 2010 op nummer 13). Er is wel een groeiende openheid voor huiskerken: steeds meer protestantse huisgemeenten krijgen een vaste locatie en hoeven niet langer ondergronds te opereren<ref name=":0">Nieuwsartikel [http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=91819 Groeiende Chinese openheid voor huiskerken], op Kerknet.be dd. 2 april 2010</ref>. De door de staat gecontroleerde Drie-Zelfkerk mag open luchtbijeenkomsten houden, maar niet-geregistreerde kerken mogen dat niet.
 
'''Huiskerken.''' Veel christenen behoren echter tot niet-geregistreerde kerkgemeenschappen: huiskerken. Naar schatting tussen de 45 miljoen en 60 miljoen Chinezen komen in huiskerken bijeen (schatting 2011). Deze leerlingen van Jezus Christus hebben te maken met intimidatie door de overheid. China staat op nummer 16 van de in 2011 door Open Doors opgestelde Ranglijst Christenvervolging (in 2010 op nummer 13). Er is wel een groeiende openheid voor huiskerken: steeds meer protestantse huisgemeenten krijgen een vaste locatie en hoeven niet langer ondergronds te opereren<ref name=":0">Nieuwsartikel [http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=91819 Groeiende Chinese openheid voor huiskerken], op Kerknet.be dd. 2 april 2010</ref>. De door de staat gecontroleerde Drie-Zelfkerk mag open luchtbijeenkomsten houden, maar niet-geregistreerde kerken mogen dat niet.
Evangeliseren is officieel verboden. Desondanks neemt het aantal christenen sterk toe (anno 2011). "Overal waar ik kom zie ik mensen hongerig zijn naar God en dat Hij aan hun behoeften voldoet," zei een chinese evangelist.
 
'''Antichristelijke maatregelen.''' Evangeliseren is officieel verboden. Desondanks neemt het aantal christenen sterk toe (anno 2011). "Overal waar ik kom zie ik mensen hongerig zijn naar God en dat Hij aan hun behoeften voldoet," zei een chinese evangelist.
De '''katholieke''' staatskerk staat onder invloed van de Chinese staat. De staat wil de banden van de kerk met het Vaticaan tot een minimum beperken. De staat vindt dat zij als enige mag bepalen wie bisschop wordt. Volgens de rooms-katholieke leer daarentegen mogen bisschoppen alleen met toestemming van het Vaticaan worden gewijd. Bisschopswijdingen zorgen daardoor al jaren voor problemen. Wel zijn er achter elkaar verschillende bisschoppen gewijd met toestemming van beide partijen<ref>Nieuwsartikel [http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=20311 Het rommelt weer in kerkelijk China], op Kerknieuws.nl dd. 12 april 2011.</ref>.
 
China wil (anno 2019) kinderen van het christendom afhouden. Minderjarigen mogen geen kerkdienst bijwonen. Er staat een hoge boete op wanneer kinderen in de kerkdienst worden ontdekt. Al vanaf de kleuterschool wordt kinderen geleerd Christus te haten en christenen te wantrouwen.<ref>Bron: Electronische nieuwsbrief van de Stichting De Ondergrondse Kerk, 13 dec. 2019. </ref>
''"Mama, ik wil je dat stopt met geloven."''
Toen de tienjarige zoon Ning van de christin Huang uit school kwam, werd hij ineens agressief. "Toen Ning mij een christelijk boek zag lezen, pakte hij een scherp mes uit de keuken en begon in te steken op het boek." Haar zoontje hield het vervolgens huilend omhoog en zei: "mama, ik wil dat je stopt met geloven!" Die ochtend had zijn juf in de klas verteld dat je christenen niet kunt vertrouwen en dat ze een groot gevaar zijn voor deze samenleving. Toen Ning dat hoorde, werd hij wanhopig. Hij wilde zijn ouders niet verliezen! Hij moest ervoor zorgen dat ze hun geloof zouden opgeven, zodat het gezin bij elkaar kon blijven.<ref>Bron: Nieuwsbrief van Stichting De Ondergrondse Kerk, 4 dec. 2019. De tekst is grotendeels letterlijk uit de brief aangehaald. </ref>
 
== Moslims ==
Regel 49 ⟶ 54:
 
== Geschiedenis ==
[[Bestand:Territories of Dynasties in China.gif|gecentreerd|miniatuur|556x556px|Opeenvolgende koningshuizen in China.|alt=|geen]]
 
1927-1937: In Noord-China is een opwekking, waarin de Noorse zendelinge Marie Monsen een belangrijke rol speelt<ref name=":1" />.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.