Naar inhoud springen

China: verschil tussen versies

372 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''China''' is een land met 1,3 miljard inwoners<ref>Bron: OpenDoors.nl, geraadpleegd 13 dec. 2019. In (2011) telde China 1,3 miljard inwoners. </ref>. De hoofdstad is Peking. De staat is gebaseerd op een atheïstisch communisme. China is een economische en politieke grootmacht. De christelijke bevolking telt 97.200.000 zielen<ref name=":2">Bron: [https://www.opendoors.nl/ranglijst/china OpenDoors.nl], geraadpleegd 13 dec. 2019.</ref>.
[[Bestand:China CIA map.png|miniatuur|633x633px]]
'''Verstedelijking.''' China verstedelijkt in hoog tempo. Bijna de helft van de Chinezen woont in steden (2011).
Regel 14:
 
== Christenen ==
'''Aantal.''' De christelijke bevolkingsdeel omvat (anno 2019) 97.200.000 zielen<ref name=":2" />. In China2011 levenwaren er naar schatting 85 miljoen christenen (in 2011), maar de schattingen lopenliepen sterk uiteen<ref>Bron: Open Doors, april 2011. Het dagblad Trouw meldde in het artikel [http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2440667/2011/06/02/Chinese-machthebbers-beducht-voor-invloedrijke-calvinisten.dhtml Chinese machthebbers beducht voor invloedrijke calvinisten], Trouw.nl, 2 juni 2011, dat er naar schatting 130 miljoen christenen in China leven.</ref>. Het katholicisme en het protestantisme gelden in het land als twee afzonderlijke godsdiensten.
 
'''Twee christelijke godsdiensten.''' Het katholicisme en het protestantisme gelden in het land als twee afzonderlijke godsdiensten.
{| class="wikitable" style="float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;"|'''De overwonnen rover'''
Regel 29 ⟶ 31:
Bron: ''Lichtstralen uit het Woord''. Vaassen: Medema, 2007<ref>Uitgever H.P. Medema gaf op 26 feb. 2013 toestemming om het stukje met bronvermelding te plaatsen op Christipedia. </ref>
|}
'''Registratie.''' Religie is in de Chinese samenleving vaak een factor van onrust geweest. De atheïstische overheid wil weten wat er gebeurt in religieuze gemeenschappen. Daarom erkent ze alleen bij de overheid ''geregistreerde''geregistreerde kerken''' en staat ze religieuze samenkomsten alleen toe in door de staat goedgekeurde kerken. 
 
'''Drie-Zelfkerk.''' De Drie-Zelfkerk (of TSPM) is een geregistreerde kerk die onder toezicht staat van de overheid. De opleiding van predikanten in de Drie-Zelfkerk wordt verzorgd door de staat. De Drie-Zelfkerk zwakt de exclusieve redding door het geloof in Jezus Christus af. 
Regel 35 ⟶ 37:
'''Katholieke staatskerk.''' De katholieke staatskerk staat onder invloed van de Chinese staat. De staat wil de banden van de kerk met het Vaticaan tot een minimum beperken. De staat vindt dat zij als enige mag bepalen wie bisschop wordt. Volgens de rooms-katholieke leer daarentegen mogen bisschoppen alleen met toestemming van het Vaticaan worden gewijd. Bisschopswijdingen zorgen daardoor al jaren voor problemen. Wel zijn er achter elkaar verschillende bisschoppen gewijd met toestemming van beide partijen<ref>Nieuwsartikel [http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=20311 Het rommelt weer in kerkelijk China], op Kerknieuws.nl dd. 12 april 2011.</ref>.
 
'''Huiskerken.''' Veel christenen behoren echter tot niet-geregistreerde kerkgemeenschappen: huiskerken. Naar schatting tussen de 45 miljoen en 60 miljoen Chinezen komen in huiskerken bijeen (schatting 2011). Deze leerlingen van Jezus Christus hebben te maken met intimidatie door de overheid. China staat op nummer 16 van de in 2011 door Open Doors opgestelde Ranglijst Christenvervolging (in 2010 op nummer 13). Er is wel een groeiende openheid voor huiskerken: steeds meer protestantse huisgemeenten krijgen een vaste locatie en hoeven niet langer ondergronds te opereren<ref name=":0">Nieuwsartikel [http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=91819 Groeiende Chinese openheid voor huiskerken], op Kerknet.be dd. 2 april 2010</ref>. De door de staat gecontroleerde Drie-Zelfkerk mag open luchtbijeenkomsten houden, maar niet-geregistreerde kerken mogen dat niet.
 
China staat op nummer 27 van de in 2019 door Open Doors opgestelde Ranglijst Christenvervolging (in 2011 op nummer 16, in 2010 op nummer 13). Er is wel een groeiende openheid voor huiskerken: steeds meer protestantse huisgemeenten krijgen een vaste locatie en hoeven niet langer ondergronds te opereren<ref name=":0">Nieuwsartikel [http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=91819 Groeiende Chinese openheid voor huiskerken], op Kerknet.be dd. 2 april 2010</ref>. De door de staat gecontroleerde Drie-Zelfkerk mag open luchtbijeenkomsten houden, maar niet-geregistreerde kerken mogen dat niet.
 
'''Antichristelijke maatregelen.''' Evangeliseren is officieel verboden. Desondanks neemt het aantal christenen sterk toe (anno 2011). "Overal waar ik kom zie ik mensen hongerig zijn naar God en dat Hij aan hun behoeften voldoet," zei een chinese evangelist.
Regel 90 ⟶ 94:
 
== Meer informatie ==
Over de situatie van christenen in China informeert [httphttps://www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/ranglijst-christenvervolging/landenoverzicht/china/ Open Doors]
 
De Amerikaanse organisatie ''China Aid Association'' zet zich in voor christenen in China: [http://www.chinaaid.org/ www.ChinaAid.org/]
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.